Actualiteit

Campagne rond fietserveiligheid zorgt voor polemiek (+VIDEO)

Geschreven door Nicolas Joannès | 27/04/2017

SUVA, een Zwitsers verzekeringsbedrijf, publiceerde recent een filmpje om te waarschuwen voor de risico’s die fietsers lopen. De campagne gebruikt zwarte humor en valt daarom niet bij iedereen in goede aarde.

In het filmpje zien we twee buren die naar hetzelfde kantoor vertrekken, de ene met de fiets en de andere per auto. De fietser praat voluit over de vele voordelen van zijn verplaatsingen met zijn tweewieler terwijl hij tussen de auto’s in de files doorflitst. Tot zijn laatste zin: “Je gaat er toch niet dood van als je naar het werk fietst”, die hij zegt net voor hij op volle snelheid tegen een auto knalt.

We begrijpen dat het doel van de campagne is om te sensibiliseren voor het nemen van onnodige risico’s op de fiets met de slogan “Je gaat echter wel dood als je fietst zoals een idioot”. In Zwitserland zouden fietsers zelf verantwoordelijk zijn voor de helft van de ongevallen waar ze bij betrokken geraken.

De schokkende campagne is bij heel wat fietsersverenigingen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden het filmpje maar matig. En wat vinden jullie: is de campagne geslaagd of niet?

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's