Actualiteit

Car-Pass reageert op polemiek: “Meerderheid autohandelaars respecteert wetgeving wél”

Geschreven door Judith Witters | 03/08/2017

Car-Pass vzw wenst te reageren op de verschillende artikels die op dinsdag 1 augustus 2017 verschenen zijn omtrent het onderzoek van de Economische Inspectie naar het gebruik van Car-Pass. In die artikels wordt beweerd dat 3 op de 4 autohandelaars niet in orde zijn met Car-Pass. De inhoud dient echter genuanceerd te worden…

De meerderheid respecteert de wetgeving wél

In België is elke auto-onderneming bij wet verplicht de exacte kilometerstand, het chassisnummer en de datum van het onderhoud of een reparatie te melden aan Car-Pass vzw. In 2016 ontving Car-Pass 15,3 miljoen kilometerstanden van 11.255 verschillende bronnen. Een bewijs dat de meerderheid de wetgeving wel degelijk respecteert en dat het systeem correct werkt.

De Economische Inspectie voert doelgericht onderzoek

Dit jaar onderzocht de Economische Inspectie 133 ondernemingen, of ongeveer 1% van de sector. Het gaat daarbij om ondernemingen waarvan de inspectie al vermoedde dat ze de regels niet navolgden. 75% van die bedrijven was niet in orde.

Tellers waarmee geknoeid werd zijn bijna verdwenen uit België

Er werden geen pv’s opgesteld voor vaststellingen van fraude met kilometertellers. Dankzij de introductie van het systeem van Car-Pass zijn die frauduleuze praktijken bijna volledig uit België verdwenen. Vorig jaar stelde Car-Pass vast dat er op 740.000 uitgereikte certificaten in slechts 1.795 gevallen, of 0,2%, geknoeid was met de kilometerstand. Voor de Car-Pass werd ingevoerd, lag het aantal geschatte fraudegevallen op meer dan 60.000. Een resultaat waarop andere Europese landen jaloers zijn.

Car-Pass OK

Autovlan.be past het Car-Pass OK label toe: zoekertjes waarvan de kilometerstand logisch is in vergelijking met de historiek van het voertuig in de databank van Car-Pass krijgen dat label.

Lees ook:

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's