Actualiteit

Cijfers 2017 bewijzen efficiënte werking Car-Pass systeem

Geschreven door Car-Pass | 17/05/2018

In 2017 werden er in totaal 822.576 Car-Pass documenten afgeleverd, wat een absoluut record is sinds de start van het systeem in 2006. 72.515 daarvan zijn aangevraagde voor geïmporteerde occasies. Dit aantal is op 2 jaar gestegen met 36%. Deze trend is te verklaren door de toenemende vraag naar benzineauto’s, waaraan de lokale occasiemarkt niet kan voldoen. Dit houdt natuurlijk een risico in, aangezien er geen kilometerstanden beschikbaar zijn van deze auto’s, met uitzondering van deze afkomstig uit Nederland. De kans op tellerfraude bij importwagens is bijgevolg veel hoger dan bij Belgische occasies.

Vorig jaar kwamen er 1.557 gevallen van tellerfraude met Belgische occasies aan het licht. Dit is 0,21% van alle Car-Pass certificaten, zonder rekening te houden met deze die voor importvoertuigen werden afgeleverd. Gemiddeld ging er meer dan 62.000 kilometers af van de tellerstand. Soms deinzen fraudeurs er echter niet voor terug om de teller met meerdere honderdduizenden terug te draaien. Een Mercedes Vito bestelwagen uit 2009 onderging een wel erg drastische verjongingskuur. Zijn tellerstand verminderde van 917.040 naar 280.246 km, een daling met 636.794 km.

Sinds november 2016 wisselen Car-Pass en de Nederlandse RDW, tellerstanden uit van voertuigen die tussen België en Nederland verhandeld worden. Dankzij het project kwam aan het licht dat er bij 9,5% van de uit Nederland geïmporteerde auto’s met de teller was gesjoemeld. Maar dat deze in Europa unieke samenwerking haar vruchten afwerpt, bewijst de sterk dalende trend in het aantal fraudegevallen. Dat is op 14 maanden tijd met 42% gedaald. Meer transparantie betekent dus duidelijk minder fraude.

Onlangs verschenen er in de pers een aantal artikelen die lieten uitschijnen dat 3 op de 4 autobedrijven geen of onvoldoende medewerking verlenen aan het Car-Pass systeem. De cijfers van het jaarverslag bewijzen het tegendeel. In 2017 deelden 11.499 verschillende bronnen bijna 15,6 miljoen tellerstanden mee. In totaal bevat de databank van Car-Pass meer dan 200 miljoen tellerstanden.

Michel Peelman, gedelegeerd bestuurder van Car-Pass, bevestigt: “Met het Car-Pass systeem speelt België een voortrekkersrol in de strijd tegen tellerfraude. Het Europees Parlement heeft de efficiëntie van onze aanpak erkend en pleit voor een invoering in alle lidstaten. Het heeft immers becijferd dat dit de Europese consumenten jaarlijks 8,5 miljard euro kan doen besparen.”

Meer info vindt u in het jaarslag op onze website: 

 

CAR-PASS vzw is een initiatief van FEBIAC, TRAXIO en GOCA, in samenwerking met de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie en de FOD Mobiliteit en Vervoer en met de steun van Touring en VAB.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's