Actualiteit

Covid-19: Wordt je autoverzekering goedkoper?

Geschreven door Nicolas Joannès | 27/07/2020

Hoewel Test-Aankoop erop aandringt om een deel van de premies aan de verzekerde terug te betalen, klinkt bij Assuralia een ander verhaal, die de voorkeur geeft aan uitstel. Er bestaat nochtans een onmiddellijke oplossing om het bedrag dat je voor een autoverzekering betaalt te verlagen.

Tijdens de coronavirus-lockdown is het aantal auto-ongelukken met lichamelijk letsel fors afgenomen. Afgelopen maart mei constateerde Test-Aankoop een daling van maar liefst 68%, waarop aan de verzekeraars werd gevraagd om een deel van de premie van dit jaar terug te betalen of een korting op de premie van volgend jaar toe te kennen aan hun verzekerden.

Naar Franse en Canadese voorbeelden

In Frankrijk heeft verzekeraar Maif begin april aankondigd dat er ongeveer 100 miljoen euro aan verzekeringspremies zouden worden terugbetaald aan klanten. Dit komt neer op een vergoeding van 30 euro per verzekeringnemer. Ook in Canada kondigde Desjardins aan dat de polishouders van de autoverzekering samen 100 miljoen dollar zouden ontvangen.

En in België?

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsmaatschappijen in België, gaf er volgens verklaringen in mei de voorkeur aan om te wachten en de balans op te maken aan het einde van het jaar. Er werd namelijk verwacht dat er weer meer werknemers de auto naar het werk zouden nemen in plaats van het openbaar vervoer en dat meer Belgen met de wagen op vakantie zouden trekken in plaats van het vliegtuig te nemen. Dit zou de risico’s verhogen.

Onmiddellijke oplossing

Je kan gerust een autoverzekering per kilometer afsluiten als je merkt dat je je auto minder gebruikt dan voorheen. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het aantal gereden kilometers per jaar zal je hierdoor naar alle waarschijnlijkheid minder moeten betalen.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's