Actualiteit

De “beste V12 ter wereld” komt eraan!

Geschreven door Joris Bosseloo | 25/07/2020

Gordon Murray, de man achter de legendarische McLaren F1, is een eigen supercar aan het bouwen. Voor de V12-motor die dat pk-monster zal aandrijven, werd beroep gedaan op Cosworth. “De beste V12 ter wereld”, kregen we al te horen…

De McLaren F1, die van 1992 tot 1998 in productie was, wordt nog steeds beschouwd als een van de beste supersportwagens ter wereld. Daarvan staat nu eindelijk een échte opvolger in de steigers, die GMA (Gordon Murray Automotive) T.50 zal heten.

Hoewel BMW indertijd als motorleverancier fungeerde, werd voor de T.50 aangeklopt bij Cosworth, nog zo’n legendarische naam in de motorsport. De V12 van dienst belooft niets minder dan spectaculair te worden in verschillende opzichten. Murray zelf heeft het over “de beste V12 ter wereld”.

12.000 toeren, vederlicht én atmosferisch

Het gaat dus om een twaalfcilinder-in-V zonder turbo’s met een slagvolume van “maar” 3,9 liter en geholpen door lichte hybridisatie. Die “maar” is ook van toepassing op het beloofde maximumkoppel, dat 467 Nm zou bedragen. Spectaculair is dan weer dat het blok pas rond 12.000 toeren per minuut in zijn rode zone zou zitten, ongeveer 670 pk levert én dat het droog aan de haak amper 180 kg zou wegen – een record. Weet trouwens dat de T.50 in zijn totaliteit ook maar 980 kg op de schaal legt, als we Murray mogen geloven. 

2 miljoen euro

Op 4 augustus 2020 wil de in Zuid-Afrika geboren Brit zijn nieuwe vrucht aan de wereld voorstellen. Kostprijs per exemplaar: zo’n 2 miljoen euro…

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's