Actualiteit

Diesel (opnieuw) duurder dan benzine, maar hoeveel krijgt de overheid?

Geschreven door Alain De Jong | 27/03/2018

De prijs van diesel stijgt uit boven die van benzine, en dat lijkt zo te blijven in tegenstelling tot enkele weken geleden.

Deze realiteit zal zeker geen goed doen aan het imago van de diesel, dat al een ferme deuk kreeg met de dieselgate-affaire. Voor het eerst in België stijgt de prijs van een liter diesel uit boven die van benzine 95 aan alle pompen. Op vrijdag 23 maart bedroeg de gemiddelde dieselprijs namelijk 1,424 €/l tegen 1,422 €/l voor benzine 95.

De reden? De productieprijs van diesel blijft stijgen (in dit geval 3,3 cent/l), omwille van de slinkende vraag. Ook in België blijven de inschrijvingen van dieselwagens dalen. In januari bedroeg de terugval 37%.

Nochtans voorspellen de experts een snelle daling van de dieselprijs. Hierbij mag echter niet over het hoofd gezien worden dat overheid heeft besloten de accijnzen van diesel op het niveau van benzine te brengen tegen eind 2018. Dat zou er toe kunnen leiden dat de diesel steeds minder aantrekkelijk aan de pomp zal worden. Weet alvast dat 58% naar de Belgische staat vloeit: 17,3% naar BTW en 40,7% naar extra taksen en dergelijke.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's