Actualiteit

Dieselgate: 7 jaar gevangenisstraf voor kaderlid VW

Geschreven door Gert Verhoeven | 11/12/2017

In 2013 werd Oliver Schmidt benoemd tot directeur van de Volkswagen-afdeling die verantwoordelijk was voor het naleven van de milieuwetgeving. Hij werd zopas in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en een boete van 400.000 dollar.

Deze zomer werd Oliver Schmidt schuldig bevonden omdat hij tegen de federale overheid had gelogen en omdat hij de wet op de bescherming van de luchtkwaliteit had overtreden. De rechter liet de tenlastelegging tegen negen andere VW-bonzen vallen. Volgens de krant Le Monde hing hen in totaal tot een gevangenisstraf van honderdzestig jaar boven het hoofd.

Oliver Schmidt was volgens het gerecht een sleutelfiguur in de strategie van Volkswagen om te liegen tegen het gerecht. Precies daarom kreeg Sean Cox de maximumstraf en de rechter stelde bovendien dat hij “grote economische schade heeft aangericht”.

Eerder werd James Liang, mede-ontwikkelaar van de frauduleuze software, de voorbije zomer al veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf. Vijf andere Duitsers die in deze zaak verantwoordelijk zijn gesteld – en door Amerikaanse rechtbanken worden vervolgd – verblijven nog steeds in Duitsland, dat zijn onderdanen voorlopig niet uitlevert.

Trefwoorden

Lees ook