Actualiteit

Goed nieuws voor wie (veel) rijdt, ook na de lockdown!

Geschreven door Stéphane Wamat | 16/04/2020

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, zijn de prijzen aan de pomp momenteel veel lager dan gewoonlijk. En ondanks de recente overeenkomst om de olieproductie te verminderen, wordt niet verwacht dat de prijzen na de lockdown fel zullen stijgen…

Sinds begin maart 2020 zijn de brandstofprijzen alleen maar gedaald. Dit is te wijten aan het overaanbod door de lockdown, maar niet alleen daaraan. Tot zondag 12 april kon de organisatie van olie-exporterende Landen (OPEC) geen overeenstemming bereiken over de productie. De lidstaten zijn wel een drastische vermindering van ongeveer 10 miljoen vaten per dag overeengekomen, een daling die maar liefst vier keer zo groot is als in 2008, tijdens de financiële crisis.

Stabilisatie van de prijzen

“Na de lockdown zal het herstel van de wereldeconomie enige tijd duren”, zei Olivier Neirynck, woordvoerder van de Belgische Federatie van Brandstofhandelaars, tegen Sudpresse. Voorlopig zijn de bodemprijzen onhoudbaar. Daarom heeft de OPEC de productie moeten inkrimpen. Zoals Neirynck bevestigt: “De prijzen zullen licht stijgen en stabiliseren na de lockdown. Ze zullen op een normale schaal evolueren, en niet exponentieel”. Prijsstijgingen gaan dus afhankelijk zijn van het economisch herstel, maar ook van het tempo waarop de luchtvaartmaatschappijen kerosine zullen verbruiken.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's