Actualiteit

Het rijexamen dat geen enkel nut heeft…

Geschreven door Nicolas Morlet | 07/09/2018

Sinds deze zomer zijn de criteria om je rijbewijs in Wallonië te halen strenger. We zouden niet in België leven als dat geen onaangename gevolgen zou hebben. Zo raakte bekend dat bepaalde jongeren hun voorlopig rijbewijs niet hebben ontvangen, ondanks het feit dat ze voor zowel hun theoretisch examen als voor de verplichte rijtest geslaagd waren.

Sinds 1 juli van dit jaar krijgen Waalse aspirant-bestuurders de mogelijkheid om een rijtest te ondergaan die bepaalt of ze wel capabel genoeg zijn, de zogeheten Test de Capacité Techniques de Conduire of TCTC. Wie daarvoor slaagt, mag in principe 18 maanden lang rondrijden zonder begeleiding. Het kost hen weliswaar € 60 extra.

Volgens Sudpresse zijn er nu problemen opgedoken, in die zin dat bestuurders weleens slecht nieuws zouden kunnen krijgen van hun gemeente. De opleiding mag dan wel een regionale aangelegenheid zijn, de afgifte van het rijbewijs is een federale materie. Typisch Belgisch: de overheid heeft de steden en gemeentes nog geen offciële toestemming gegeven om de betrokken (voorlopige) rijbewijzen af te leveren.

Hoe komt dit?

Het Vlaamse Gewest klaagt aan dat de federale overheid Wallonië bevoordeelt. De Raad van State bevestigt dat het een federale bevoegdheid is en dat de kous daarmee af is. Wordt vervolgd…

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's