Hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden werkelijk?

Dat we af moeten van energieopwekking uit fossiele brandstoffen is inmiddels wel bekend. Met energie vergelijken en een groen contract kiezen, proberen veel mensen hier al iets aan te doen. Met energie vergelijken vind je groene energieleveranciers, zodat je over de energie in huis niet meer schuldig hoeft te voelen. Maar hoe zit dit met elektrisch rijden? Hoe milieuvriendelijk is elektrische rijden echt?

Hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden werkelijk?

CO² uitstoot van auto’s

De reden waarom elektrisch rijden tegenwoordig zo gestimuleerd wordt, is de uitstoot van CO². De wereldwijde uitstoot van CO² is ongekend hoog en wetenschappers zijn ervan overtuigd dat een gedeelte van de door mensen uitgestoten CO² een reden is voor klimaatopwarming. Er rijden wereldwijd miljarden auto’s rond en conventionele auto’s op benzine en diesel zijn de grootste vervuilers. Niet alleen stoten benzine- en dieselauto’s CO² uit, maar ook stikstof en fijnstof. Al deze uitgestoten stoffen zorgen naast milieuverontreiniging ook voor onleefbare steden. Er zijn veel steden die tijdens warm weer kampen met enorme smog. Het momenteel beste alternatief hiervoor zijn elektrische auto’s. Elektrische auto’s hebben geen directe uitstoot van CO² en stikstof en een veel lagere uitstoot van fijnstof. Elektrische auto’s lijken dus schoon, maar zijn ze dit ook werkelijk?

Indirecte uitstoot van CO²

Er valt zeker nog wel wat af te dingen op de milieuvriendelijkheid van elektrische auto’s. Een auto doorloopt enkele fases, namelijk van productie tot het gebruik door de consument. De laatst fase wordt vaak benadrukt, want feit is dat er tijdens het rijden geen directe CO² wordt uitgestoten. Maar er is ook de productiefase van een elektrische auto en laten we niet vergeten dat de auto moet worden opgeladen. Om met het laatste punt te beginnen, hoe groen je energieleverancier ook zegt te zijn, 100 procent groen zijn ze nog niet. Elektrische auto’s worden daarom nog opgeladen met energie uit fossiele brandstoffen en stoten dus indirect CO² uit. Verder verschilt er met de productie van elektrische auto’s maar weinig met benzine- en dieselauto. En de productie van auto’s is allesbehalve CO²-neutraal. Daarnaast zit er in de elektrische auto de accu. Het wrange aan de accu is dat zij de reden zijn dat er geen directe CO²-uitstoot is, maar tijdens de productie komt wel veel CO² vrij. En daarbij moet ook nog eigenlijk de slechte werkomstandigheden meegeteld worden in Afrikaanse mijnen waar kobalt wordt gedolven voor de productie van accu’s.

Toch elektrisch rijden?

Vooral tijdens de productie van de elektrische auto en de accu komt nog veel CO² vrij. Maar het feit dat een elektrische auto 0 procent CO² uitstoot tijdens het gebruik, zorgt ervoor dat de auto goed in de richting van CO²-neutraal komt. Dit is bij brandstofauto’s niet het geval, want zij blijven tijdens het rijden veel CO² uitstoten. Een elektrische auto is zeker vele malen schoner en zorgt ook daadwerkelijk voor een beter leefklimaat in grote steden. Technieken staan gelukkig niet stil, dus in de toekomst zullen er ook nog schonere methodes gevonden worden voor de productie en het accuprobleem van elektrische auto’s. Als er dan ook nog met volledig groene energie opgeladen wordt, kan er echt gezegd worden dat een elektrische auto 100 procent milieuvriendelijk is. Energie vergelijken, kan trouwens hier.