Actualiteit

Op de motor: welke helm moet je dragen?

Geschreven door Maxime Pasture | 27/08/2018

Motorbestuurders en -passagiers moeten een helm, handschoenen, een vest met lange mouwen, een broek of overall en (enkel)laarzen dragen. Vandaag focussen we even op de keuze van een goede helm.

Let erop dat de helm voorzien is van een label beginnend met de letter E en gevolgd door een reeks cijfers. Dat label vind je terug binnenin de helm of op de kinband en geeft je de garantie dat de helm beantwoordt aan alle veiligheidsnormen.

Er bestaan drie soorten helmen: jethelmen (zonder kinband), systeemhelmen (met afneembare kinband) en integraalhelmen. De drie types bieden prima bescherming. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt: hoe lichter de helm, hoe comfortabeler hij zal zitten. Je kiest ook best voor een strakker model, aangezien de binnenkant van de helm met de tijd zal uitzetten. Een te grote helm biedt minder bescherming tegen schokken. Vanaf het moment dat je de helm laat vallen of dat hij een schok ondergaat, moet je hem trouwens vervangen!

Een getint vizier is handig op heel zonnige dagen, maar veel minder praktisch in tunnels of tijdens slecht weer. Kies eerder voor een vizier dat bestand is tegen krassen en condens. Idealiter kies je ook voor een helm in een felle kleur, zodat je beter zichtbaar bent in het verkeer.

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's