Actualiteit

Opgepast! Niet-conforme electronica kan je garagedeur openen

Geschreven door Nicolas Joannès | 24/10/2019

Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) waarschuwt de consument voor de gevaren van draadloze electronica. Bepaalde toestellen die niet-conform zijn, kunnen bijvoorbeeld zelfs garagedeuren openen…

Sinds begin vorig jaar hebben inspecteurs van het BIPT tienduizenden elektronische apparaten in beslag genomen omdat de radiogolven die ze uitzenden “schadelijke interferentie veroorzaken”, aldus Jimmy Smedts, woordvoerder van het instituut dat belast is met de controle van de telecommunicatie.

Voorwerpen zoals goedkope drones, draadloze hoofdtelefoons, radiogestuurde auto’s en zelfs draadloze deurbellen, vaak uit China, kunnen een negatief effect hebben op draadloze verbindingen in huis. Het is daarom raadzaam om het CE-logo op de verpakking en het product te controleren om te voorkomen dat je met zo’n toestel zit opgescheept.

De betrokken diensten in België zitten niet werkloos toe te kijken: in samenwerking met de douane werden meer dan 40.000 apparaten bij aankomst in Belgische havens onderschept omdat hun radioapparatuur niet aan de normen voldeed.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's