Actualiteit

Zijn SUV’s “schandalig”?

Geschreven door De redactie | 30/06/2020

Een recente Amerikaanse studie van het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) bevestigt een bekende tendens: SUV’s zouden gevaarlijker zijn voor voetgangers dan klassieke wagens.

Volgens een enquête van het IIHS in Michigan veroorzaken SUV’s meer schade aan voetgangers dan klassieke auto’s bij 19 mph (30 km/h). Bij snelheden tussen 20 en 39 mph (32 en 63 km/h) zijn 30% van de ongevallen waarbij een SUV is betrokken fataal voor voetgangers, tegen 23% voor “gewone” voertuigen. Verder blijkt uit deze studie dat naarmate de snelheid stijgt, SUV’s gevaarlijker worden: bij meer dan 40 mph (64 km/h), was 100% van de aanrijdingen met een SUV dodelijk voor voetgangers, tegen 54% bij traditionele berlines.

Bescheiden steekproef

Noteer wel dat deze studie werd uitgevoerd op een vrij kleine steekproef van 79 ongevallen, enkel in Michigan. Het Amerikaanse instituut wijst er trouwens zelf op dat deze enquête niet noodzakelijk representatief is voor de « nationale » situatie.

Toch is het logisch dat de hogere bouw van SUV’s en andere pick-ups meer schade veroorzaakt bij voetgangers dan voertuigen met een lagere snuit en bumper…

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Sociale media

Aarzel niet om dit artikel te delen

Onze partners