Actualiteit

Veel jonge bestuurders beboet in 2018: Forse verschillen per regio

Geschreven door Joris Bosseloo | 01/07/2019

Houden jonge bestuurders (18 tot 30 jaar) zich netjes aan de verkeersregels? Het VIAS Instituut deed er onderzoek naar en publiceerde een studie over hun overtredingen. Opvallend: de resultaten verschillen fors per regio.

In 2018 heeft 27% van de jonge automobilisten in België op zijn minst één boete in de bus gekregen. Het gaat om 21% Vlamingen, 34% Walen en 37% Brusselaars. Van die Brusselse jongeren werd 12% meerdere keren betrapt.

De studie vertelt ons ook wat over de “gewoonten en gebruiken” van rijdende jongeren. Zo geeft 15% van de jonge Walen toe dat ze na een avondje drinken nog steeds achter het stuur kruipen, tegenover 8% van de Vlamingen en 5% van de Brusselaars. Kijken we naar drugs, geven respectievelijk 2%, 4% en 7% het gebruik ervan toe. Voorts zijn snelheidsovertredingen goed voor 61% van de inbreuken, gevolgd door verkeerd parkeren (32%) en gsm-gebruik tijdens het rijden (“maar” 10%).

De grote verschillen vallen uiteraard deels te verklaren. In Brussel en Vlaanderen is de pakkans groter dan in Wallonië en in steden heb je niet per sé een wagen nodig om op je bestemming te geraken. En misschien komt er ook een andere mentaliteit bij kijken.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's