Actualiteit

Waarom deze stad haar straten blauw verft…

In Doha, de hoofdstad van Qatar, zijn straten momenteel bedekt met een blauwe reflecterende coating die warmte en vervuiling moeten tegengaan. Geen overbodige luxe als je weet dat de temperatuur er tot 50 graden en meer klimt…

Geschreven door Nicolas Joannès | 18/09/2019

Volgens Futura Sciences absorbeert conventionele zwarte bitumen 80 tot 95% van de zonnestralen, terwijl deze nieuwe coating, ontwikkeld door de Japanse Oriental Company, 50% van de stralen reflecteert. Dit verlaagt de temperatuur van het bitumen met 15 tot 20 graden.

Road in #Qatar turns blue as @AshghalQatar tries new ways to beat the heat#BlueRoad #Doha #Ashghalhttps://t.co/EH13rLlJh4 pic.twitter.com/QuJDeejsxy

— Qatar Tribune (@Qatar_Tribune) 19 août 2019

Ook de chemische reacties die vervuiling veroorzaken, worden volgens de Qatar Tribune vertraagd, al zijn er nog andere voordelen verbonden aan de blauwe coating. Zo zou er minder bandenwrijving optreden, wat het brandstofverbruik naar beneden haalt, en de blauwe kleur zou zelfs de veiligheid van voetgangers verhogen aangezien auto’s meer opvallen in het straatbeeld.

Momenteel tellen we twee blauwe stukken weg van 200 meter. De testperiode zal 18 maanden in beslag nemen en zelfs langer indien de resultaten bevredigend zijn.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's