Auto onderhouden

Tips om je auto vlot te starten in de winter

De winter is terug en daarmee ook de veel koudere temperaturen, die onvermijdelijk een belasting voor de motor vormen. Elk jaar komen veel automobilisten in problemen als ze ‘s ochtends willen starten. Met deze eenvoudige tips kan je de ellende van de winterkoude vermijden.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 nov. 2023 | Leestijd: 6 min

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt: een auto die weigert te starten op een koude winterochtend. En natuurlijk is het altijd op de verkeerde dag: wanneer je een afspraak hebt die je niet mag missen of je de kinderen moet wegbrengen of ophalen.

Elk jaar herinneren pechdiensten ons eraan dat het weer kouder wordt en dat het een goed idee is om je auto een onderhoudsbeurt te geven of een verzekering af te sluiten (die meestal niet zo duur is, vooral niet voor oudere auto’s) om onaangename verrassingen te voorkomen. Ze hebben natuurlijk geen ongelijk.

Advertentie – lees hieronder verder

5 noodzakelijke reflexen

Toch is het vaak een kwestie van goede reflexen of gewoonten die gemakkelijk in te voeren zijn om je te beschermen tegen deze onaangename situaties. Begin met het element dat het meest gevoelig is voor extreme kou (net als extreme hitte trouwens), namelijk de batterij. Je moet ervoor zorgen dat de accu is opgeladen tot ten minste 70% van zijn capaciteit om effectief te zijn en om ervoor te zorgen dat hij steeds genoeg energie bevat om de motor te starten. Want dat vergt een grote inspanning, waarvoor ongeveer 5 kW vermogen nodig is.

battery

Wanneer je veel korte ritten maakt, heeft de motor geen tijd om op te warmen, terwijl de randapparatuur (verwarmde stoelen, airconditioning, achterruitontdooiing) veel energie verbruikt. Dit trekt de accu leeg zonder dat deze de tijd krijgt om weer volledig op te laden. Vermijd deze korte ritten dus zoveel mogelijk, of denk eraan om al eens een langere trip te maken om de batterij weer op te laden. Vergeet niet dat je voor de nodige energie om te starten minstens 5 km moet rijden en dat de alternator daarbij ook de hele rit moet draaien. Dit is niet altijd het geval. Een dynamo schakelt automatisch in bij een bepaald toerental (ongeveer 3.000 opm). Soms is het een goed idee om bij de start een klein tikje op het gaspedaal te geven om er zeker van te zijn dat hij is ingeschakeld en de accu kan opladen.

De levensduur van een accu varieert tussen de 5 en 6 jaar. Op die leeftijd is het waarschijnlijk een goed idee om hem door een professional te laten testen en hem te vervangen voordat hij het finaal begeeft. Die operatie duurt niet lang en de kosten zijn acceptabel (ongeveer 150 euro), en het is in ieder geval goedkoper dan een wegenwachter te moeten bellen en daarmee ook veel tijd te verliezen.

De brandstof

Het is geen fabeltje: zelfs met de veel geavanceerdere voorverwarmingssystemen van tegenwoordig hebben dieselmotoren nog steeds last van de kou. Toegegeven, recentere motoren zijn veel beter bestand, maar alleen als ze regelmatig worden onderhouden. Over het algemeen verkopen brandstofdistributeurs pas vanaf november winterdiesel, d.w.z. brandstof gecombineerd met additieven die voorkomen dat de paraffine in diesel stolt. Deze additieven zijn effectief tot -30°C, wat meer dan genoeg is voor ons klimaat.

hand brake

De handrem

Zelfs in 2023 kunnen handremkabels nog bevriezen en ervoor zorgen dat je ‘s ochtends niet wegraakt met de auto. Daarom kan je bij aangekondigde vorst beter niet de handrem aantrekken en de auto in de versnelling laten staan bij een handgeschakelde versnellingsbak of in de P-stand bij een automatische versnellingsbak. Als voorzorgsmaatregel vinden sommige mensen het ook nuttig om wielkeggen te gebruiken.

Als je merkt dat je auto moeilijk start, blijf dan zeker niet te lang aandringen, want dat is de beste manier om de batterij volledig leeg te trekken. Schakel bij voorkeur alle randapparatuur uit en probeer het opnieuw door bij een model met een handgeschakelde versnellingsbak het koppelingspedaal in te trappen om de mechanische weerstand te beperken en zo de batterij te ontzien.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon