Autotests

TEST Dacia Sandero Stepway TCe 110: topmodel voor bodemprijs

Samen met een lichte cosmetische facelift introduceert Dacia een nieuwe benzinemotor met 110 pk in de Sandero Stepway die nieuwe deuren opent op de markt van de particulieren.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 12 mrt. 2023 | Leestijd: 6 min

De recent gefacelifte Dacia Sandero heeft nog meer persoonlijkheid gekregen dankzij de nieuwe visuele identiteit van het merk, met een gloednieuw logo in het midden van de vernieuwde grille. Het woord ‘Dacia’ prijkt nu in grote letters op de kofferklep, een bewijs dat het merk in de loop der jaren zijn goedkope imago heeft afgeschud en chiquer geworden is, terwijl het nog altijd hetzelfde recept aanbiedt, zij het met meer subtiliteit.

We kregen de kans om de Sandero te testen in de Stepway Expression-uitvoering, die hem een ruigere uitstraling geeft met kunststof beschermingstukken op het koetswerk, 16-duims aluminium wielen, een verhoogd koetswerk en zwarte dakrails. Met zijn SUV-achtig uiterlijk heeft de Roemeense auto allure en lijk je veel waar te krijgen voor een bescheiden budget, maar daar komen we later op terug.

Advertentie – lees hieronder verder

Aangenaam interieur

De goede indruk die het exterieur van de Sandero Stepway geeft, wordt voortgezet in het interieur, dat zeer aangenaam en gezellig oogt voor een zogenaamde budgetauto. Dat het centrale deel van het dashboard bekleed is met stof geeft het geheel – dat er modern uitziet – extra warmte. Natuurlijk zijn er veel harde kunststoffen, maar die maken deel uit van de merkfilosofie en storen niet.

Een van de belangrijkste troeven van de Sandero is de royale binnenruimte voor een auto van slechts 4,09 m, die bovendien een behoorlijke bagageruimte van 324 liter biedt. Enkele praktische details maken het dagelijks leven gemakkelijker, zoals de verstelbare dakrails (ideaal voor op vakantie), de tassenhaak aan de passagierszijde en de ingenieuze telefoonhouder, helaas van niet al te beste kwaliteit.

Dacia Sandero habitacle

Bijna alles is aanwezig

Standaard is de Sandero Stepway uitgerust met een snelheidsregelaar en -begrenzer. Je moet in de optielijst duiken om te genieten van de automatische airconditioning (320 euro), de navigatie (520 euro), het elektrische schuifdak (620 euro) en het zeer nuttige Handsfree Pack (370 euro). Dit zijn zowat de enige extra’s die tegen meerprijs verkrijgbaar zijn. Voorts is alles standaard, van het 3,5-inch grote digitale dashboard tot de ledverlichting, de ESC, Hill Start Assist en de elektrische ramen. Trouw aan zijn reputatie overdrijft Dacia niet en rust het zijn auto’s uit alleen uit met noodzakelijke technologie, de rest blijft achterwege. Zeer goed nieuws is dat de Sandero Stepway betaalbaar is, met prijzen vanaf 16.790 euro. Zelfs als je alles uit de kast wilt halen en een auto met alle opties wenst, zoals onze testwagen, hij maar 20.160 euro. Veel minder dan het budget voor een nieuwe elektrische auto…

Dacia Sandero banquette arriere

Vlotte motor

We konden de topmotor testen: de 1.0 driecilinder benzinemotor is nieuw, tenminste onder de motorkap van de Sandero. Hij ontwikkelt 110 pk en 200 Nm, 10 pk en 40 Nm meer dan de Eco-G lpg-motor waarvan hij afgeleid is. De motor wordt gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, die nogal gevoelloos schakelt. Het duurt niet lang om te beseffen dat deze motor genoeg pit heeft. Bij de acceleraties is het alles of niet, afhankelijk van wanneer de turbo in gang schiet. De motor mist soms wat souplesse en vraagt in de stad wat oefening om soepel te rijden. Daar staat tegenover dat de prestaties goed zijn en het verbruik redelijk blijft. Tijdens onze testrit haalden we gemiddeld 6,5 liter. De Sandero is aangenaam in gebruik, maar door de lichte geluiddemping klinkt de 1.0 tijdens het accelereren wat lawaaierig. Ook het windgeruis wordt snel storend op de snelweg bij circa 120 km/u.

Dacia sandero toit

Conclusie

De Sandero Stepway is allesbehalve een budgetauto. Hij vervult zijn taak prima en is een aanrader, zeker gezien de aantrekkelijke prijs. Hoewel sommige details zijn roeping als betaalbare auto verraden, vergeet je die gebreken al snel omdat hij zo praktisch en aangenaam is in gebruik. Dit is de perfecte verklaring voor het groeiende succes van Dacia in Europa, een merk waarvan het imago in een paar jaar tijd sterk veranderd is.

Dacia Sandero phare

De Dacia Sandero Stepway TCe 110 in cijfers

Gemiddeld WLTP-verbruik: 5,5 l/100 km

CO2: 125 g/km

Prijs: 16.790 euro

BIV: Vlaanderen: 171,81 euro, Wallonië en Brussel: 123 euro

Verkeersbelasting: Vlaanderen: 133,14 euro, Wallonië en Brussel: 167,9 euro

Ecomalus Wallonië: 0 euro

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie