Autotests

TEST Renault Austral E-Tech Hybrid: trapje hoger

Kan Renault zich met het « Esprit Alpine » afwerkingsniveau, een hybride motorisatie en een erg volledige uitrusting meten met de premiumconcurrentie? Die vraag stellen we ons wanneer we op pad gaan met de Austral E-Tech Hybrid.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 5 mei 2023 | Leestijd: 7 min

De Renault Austral, die midden in een covidcrisis werd onthuld, liet nog een tijdje op zich wachten vooraleer hij bij de dealers stond als gevolg van het tekort aan halfgeleiders dat de auto-industrie hard trof.

Voeg daarbij het feit dat alle transportkanalen totaal overbelast werden toen de productielijnen weer op gang kwamen. Daarom is Renaults nieuwste SUV pas sinds enkele weken echt leverbaar.

Advertentie – lees hieronder verder

De Austral vervangt zowel de Kadjar als de Talisman berline die enkele maanden geleden werd afgevoerd. Met een lengte van 4,51 m lang en een breedte van 1,83 m blijft de Austral relatief compact.

Renault Austral E-TECH Hybrid

Renault heeft niet te veel risico’s genomen qua vormtaal, die nauw aansluit bij die van de Mégane E-Tech. Het resultaat is meer dan correct, maar staat niet op het niveau van bepaalde concurrenten.

De Austral maakt het verschil met zijn hoge gordellijn waardoor hij groter lijkt dan hij in werkelijkheid is, en dat verschaft hem extra stamina. De SUV luidt ook het nieuwe Esprit Alpine afwerkingsniveau in, dat geleidelijk zal worden uitgebreid naar de overige modellen van de Franse constructeur.

Esprit Alpine staat voor sportieve accenten zoals 20-inch velgen met een apart design, diverse matzwarte elementen, een aantrekkelijk suède interieur met het Alpine-logo geborduurd op de hoofdsteunen, blauwe stiksels, aluminium pedalen en andere blikvangers.

Renault Austral

Zoals een smartphone

Renault wil hogerop met de Austral en dat is te merken van zodra je in het interieur stapt, vooral de afwerking oogt verfijnd. De materialen voelen kwalitatief aan, de assemblage is keurig en het geheel oogt aantrekkelijk, hoewel ook een beetje “druk”.

Austral habitacle

Het start bij het quasi vierkante stuur dat we ook al de Mégane E-Tech zagen en het grote verticaal opgestelde 12-inch scherm dat we in alle recente Renault-modellen vinden. De Austral is comfortabel en ruim, net als de koffer die 499 tot 1.525 liter bagage slikt. De achterbank is verschuifbaar en biedt op die manier extra modulariteit.

Austral coffre

Voor het eerst monteert Renault ook de versnellingspook aan het stuur. Het gaat om een specifieke hendel aan de rechterkant van het stuur. De middenconsole biedt een verschuifbare armsteun zodat je het multimediasysteem op een ergonomische manier kan bedienen.

Deze unit draait overigens op Android Automotive, met een interface die sterkt lijkt op die van een smartphone waardoor het geheel zich intuïtief laat bedienen. Apps zoals Google Maps en Spotify zijn ook beschikbaar zonder het systeem met een smartphone te verbinden. De “Hey Google”-app staat in voor de spraakbediening.

Enkel hybride

De Austral is duidelijk een kind van zijn tijd, want hij is exclusief leverbaar met benzinemotoren in combinatie met milde of volledige hybridisatie. Bovenaan het gamma staat de full hybride, een 1.2 liter 3-cilindermotor in combinatie met een 50 kW elektromotor en een batterij van 2 kW, goed voor een systeemvermogen van 200 pk en 350 Nm. Bij normaal gebruik blijkt deze motor aangenaam stil en zeer zuinig met een gemiddeld verbruik van ongeveer 6 l/100 km.

Zoals dat wel vaker het geval is bij full hybrids, krijgt hij het wat lastiger wanneer je het tempo opvoert. De complexe multi-mode Renault transmissie reageert eerder traag en de auto voelt niet echt aan als een wagen met 200 pk. De Austral voelt zich het meest op zijn gemak met een ei onder het gaspedaal, want een bezadigde rijstijl past perfect bij het karakter van de wagen.

Habitacle Austral

4Control maakt het verschil

We kunnen het onmogelijk over de Austral E-Tech Hybrid hebben zonder het 4Control-systeem te vermelden, dat een absolute meerwaarde is voor het onderstel dat aan de basis al erg gezond is. Dit systeem werd ruim 10 jaar geleden door Renault ontwikkeld en het laat de achterwielen in tegengestelde zin (vergeleken met de voorwielen) draaien om manoeuvres bij lage snelheid efficiënter te doen verlopen.

Naarmate het tempo toeneemt, gaan de achterwielen de voorwielen volgen, waardoor de auto aan stuurprecisie wint en de indruk geeft dat hij op rails rijdt. Deze wendbaarheid zorgt ervoor dat je vergeet met een auto van 1.517 kg op pad te zijn. Kortom, we waren onder de indruk.

Austral

Conclusie

Als opvolger van de Kadjar – die die vooral een gebrek aan identiteit had – blijkt de Austral veel interessanter dan hij op het eerste gezicht lijkt. De hybride aandrijving is bijzonder zuinig en het 4-Control systeem maakt hem erg wendbaar zodat hij lichter aanvoelt dan hij in werkelijkheid is. De afwerking van de Esprit Alpine zorgt voor een atypisch en innemend karakter.

Austral détail Alpine

Renault Austral E-Tech Hybrid : technische fiche 

Motor : 1.2 liter, 200 pk en 350 Nm systeemvermogen

Aandrijving : op de vooras

Versnellingsbak : automaat met verschillende programma’s

L/b/H (mm) : 4.510 / 1.826 / 1.618

Leeggewicht (kg) : 1.517

Kofferinhoud (l) : de 555 à 1.445

0 tot 100 km/u (s) : 8,4

Topsnelheid (km/u) : 175 

Gemiddeld verbruik WLTP (l/100 km) : 4,6

CO2 : 105 g/km 

Prijs : 38.700 euro

BIV : Vlaanderen  75,84€, Wallonië en Brussel: 495€

Rijtaks : Vlaanderen: 122,57€, Wallonië en Brussel : 167,9€

Ecomalus Wallonië : 0€

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Score van de redactie

Pluspunten

  • SUV met duidelijke identiteit
  • Aantrekkelijk verbruik
  • Verfijnd infotainmentsysteem

Minpunten

  • Klank driecilindermotor
  • Trage versnellingsbak bij dynamische rijstijl
  • Beperkte kofferinhoud

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie