Buzz

Deze DeLorean DC-12 slaapt al 40 jaar in een schuur

De DeLorean is de verbazingwekkende auto die de hoofdrol speelde in de film Back to the Future. Maar het is ook een stukje autogeschiedenis en het verhaal van een verschrikkelijke mislukking, die van John DeLorean. Dus als er een wordt gevonden, is dat nogal een gebeurtenis. En het toeval wil dat er een exemplaar van de DC-12 is gevonden na 40 jaar verborgen te zijn…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 17 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Wie heeft er niet gehoord van de DeLorean DC-12, de auto met de vleugeldeuren die deel uitmaakte van het succes van de film Back to the Future? Dat gezegd hebbende, is het DeLorean-verhaal meer het verhaal van een eclatante mislukking. Je moet teruggaan naar 1974, toen John DeLorean, voormalig vicevoorzitter van Ford Motor Company, zijn adviesbureau oprichtte en speelde met het idee om zijn eigen sportwagen te bouwen.

De specificaties voor het eerste DeLorean-model waren ambitieus: een sportwagen voor heren, opvallende lijnen, een achterin geplaatste motor, roestvrijstalen carrosserie, vleugeldeuren en goede algemene prestaties. De auto zag uiteindelijk het levenslicht in 1981 en er werden 8.853 exemplaren geproduceerd. Maar in 1982 was het bedrijf al failliet omdat de vraag lager was dan verwacht en de oprichter, John DeLorean, door de FBI werd beschuldigd van cocaïnehandel om de financiële gaten in zijn bedrijf te dichten. Hij werd vrijgesproken omdat de rechtbank onvoldoende bewijs vond.

Advertentie – lees hieronder verder

Nog eentje gevonden

We weten niet hoeveel DeLoreans er nog op de wereld zijn, maar één ding is zeker: de populariteit (en financiële status) van het model blijft stijgen. Dus wanneer een lang vergeten DeLorean wordt gevonden, wordt de ontdekking een echte gebeurtenis.

En dat is precies wat er gebeurde in Wisconsin. Een 80-jarige man belde de makers van het YouTube-kanaal DeLorean Nation en vertelde hun dat hij een DeLorean wilde verkopen die hij nieuw had gekocht in… 1981. De Youtubers waren verrast dat ze een van de best bewaarde DeLoreans tot op heden in handen hadden gekregen.

Hoewel de machine al 40 jaar in een schuur met een zandvloer stilstaat en bedekt is met een dikke laag stof, vertoont hij geen enkel teken van roest, ook al staat Wisconsin bekend om zijn strenge winters en zoute wegen. Al even verbazingwekkend: de zuigers voor de vleugeldeuren en motorkap werken nog perfect. Ook de mechanische onderdelen zijn in perfecte staat. Bovendien heeft de auto slechts 977 mijl op de teller, of ongeveer 1.500 km. Een juweeltje dat zeker zijn gewicht in goud waard zal zijn. Of in plutonium!

Foto: YouTube DeLorean Nation

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon