Concept Cars

Alpine A290_ß is elektrische hot hatch

Alpine heeft tijdens een show in Groot-Brittannië zijn nieuwe A290_ß voorgesteld aan de internationale pers. Dat is een compacte, elektrische sportieveling op basis van de toekomstige Renault 5.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 10 mei 2023 | Leestijd: 3 min

Dit nieuws zal de nostalgici onder ons zeker beroeren. Met de concept car Alpine A290_ß luidt Alpine een volledig elektrische toekomst in vanaf 2026.

Deze compacte auto is eigenlijk de sportieve versie van de volgende Renault 5 en breekt volledig met het verleden. Het wordt een sportieve stadswagen. De A290_ß is voor 85 procent het seriemodel en wordt gekenmerkt door zijn korte wielbasis en brede sporen, wat de wendbaarheid en wegligging moet bevorderen.

Advertentie – lees hieronder verder

A290 arriere

Geïnspireerd

De kleine Fransman gebruikt 3D-geprinte en innovatieve materialen. Hij zit vol originele details, zoals de velgen met vierkant in het midden, X-vormige koplampen of witte poederlak met textuur.

De Alpine A290_ß is 4,05 m lang en 1,85 m breed. De aerodynamica oogt verzorgd. In de voorbumper zitten grote luchtinlaten, geïnspireerd op de racewereld.

De gamewereld is ook aanwezig met onder meer grote batterijventilatoren die bewust zichtbaar zijn gelaten.

Het algemene ontwerp van de auto is zeer aangenaam en dynamisch. De scherpe achterlichten, die doen denken aan de oude Renault 5, zijn zeer geslaagd.

A290 jante

Zoals in een videogame

Terwijl de buitenkant van de auto een goede indicatie is voor de productieversie, mochten de ontwerpers zich in het interieur meer laten gaan. Er staan drie zetels in V-vorm en de bestuurder zit in het midden.

Uiteraard wordt deze configuratie in de productieversie ingeruild voor een conventionele opstelling. De kleine Alpine is een voorwielaandrijver gericht op rijplezier op basis van het CMF-B EV-platform van de Renault-groep, met twee elektromotoren vooraan.

De toekomstige A290 heeft net als deze conceptwagen een OV-knop (voor ‘overtake’) op het stuur, waarmee je tien seconden extra vermogen krijgt, een detail dat we kennen uit videogames.

A290 volant

Sportief en origineel

De Renault-groep wil van Alpine een symbool van sportiviteit en originaliteit maken. Naast de A290 zal het merk ook een SUV-coupé presenteren met een gelijkaardige filosofie. De A290_ß konden we al ontdekken tijdens een strak geregisseerde show met de F1-piloten van Alpine (Esteban Ocon en Pierre Gasly).

Het valt nog te bezien of het innovatieve en frisse karakter van de concept car terugkeert in het seriemodel. Daarvoor moeten we nog enkele maanden geduld oefenen…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie