Crash

Was lachgas mee de oorzaak van het ongeval in Strépy?

In de BMW die het tragische ongeval met carnavalisten in Strépy-Bracquegnies heeft veroorzaakt, zou lachgas zijn gevonden. Dit is een verdovend middel dat steeds populairder wordt én veel schadelijker is dan wordt aangenomen.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 25 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

Het onderzoek naar het dramatische ongeval in Strépy-Bracquegnies is nog in volle gang, maar er duiken weer nieuwe elementen op dit een ander licht op de zaak kunnen werpen. Zo werden er ook lachgascapsules gevonden in de BMW die de carnavalisten aanreed, volgens Sudinfo.

Eerst de feiten die al geconstateerd werden. De BMW reed te snel op die plaats en zowel de bestuurder als de passagier waren onder invloed van alcohol. De bestuurder zat met 0,67 promille alcohol in zijn bloed net boven de toegestane grens van 0,5 promille, terwijl de passagier 0,8 promille liet optekenen. Daarnaast was de speekseltest voor drugs bij beide verdachten negatief. Een verdere bloedanalyse moet nu definitief uitwijzen op deze personen ook medicijnen, drugs of lachgas hadden genomen.

Advertentie – lees hieronder verder

Nieuwe gevaarlijke drug

Vooral lachgas is een oprukkend fenomeen in het uitgangsleven dat door vele als onschuldig wordt beschouwd. Maar eigenlijk is dat niet zo, omdat deze stof ook een roes opwekt en dus even gevaarlijk is als drugs of alcohol achter het stuur.

De plus en plus d'automobilistes sont sous l'influence de gaz hilarant représentent un danger sur la route.

Wetenschappers drukken erop dat het gebruik van lachgas gevaarlijk is en kan zorgen voor neurologische schade. Door lachgas te inhaleren, ontstaat namelijk een kortstondige euforische roes die vaak gepaard gaat met lach- of giechelbuien, terwijl ook het zicht verslechtert, er duizeligheid optreedt en het evenwicht vermindert. Dit betekent dat lachgas ook een echt gevaar op de weg vormt, omdat het de bestuurder versuft en zorgt voor tragere reacties.

1 of 5 gebruikt!

Het gebruik van lachgas neemt ook sterk toe. Uit een onderzoek van Vias van vorig jaar bleek dat maar liefst 1 op 5 jonge bestuurders maandelijks onder invloed van lachgas rijdt. Een probleem daarbij is dat lachgas gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is, omdat het ook in de voedingsindustrie wordt gebruikt, bijvoorbeeld om slagroomspuiten onder druk te brengen.

Tegelijk is er nog geen test beschikbaar waarmee de politie het gebruik van lachgas ter plaatse kan opsporen, zoals met alcohol. Dat kan nu alleen met een dure en tijdrovende bloedanalyse. 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon