Verkeersveiligheid

Minister: “Jacht op wegpiraten is geopend”

De tragedie van Strépy-Bracquegnies heeft iedereen gechoqueerd en kan de aanpak van de overheid tegenover wegpiraten voorgoed veranderen. De jacht is geopend!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

De verschrikkelijke tragedie van voorbije zondag in Strépy-Bracquegnies waarbij 6 doden vielen, zal sporen nalaten. Toegegeven, dit is een ongeval, maar de effecten ervan zullen op de lange termijn waarschijnlijk voelbaar zijn op overheidsniveau door de maatregelen die zullen worden genomen. Dit drama is inderdaad een wake-up call: er wordt nog steeds massaal te hard gereden en er zijn te veel recidivisten (bijna 50%).

De Waalse Minister van Verkeersveiligheid is in elk geval niet van plan om het daarbij te laten na de tragedie van Strépy-Bracquegnies. Valérie de Bue (MR) zei tegen Belga: “We moeten de strijd tegen wegpiraten opvoeren en onze inspanningen coördineren. Ik zal zo snel mogelijk contact opnemen met mijn collega’s in de andere regio’s en met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Met andere woorden, de controles zullen worden verstrengd en overtreders zullen worden opgespoord en zwaarder gestraft worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Sociale media controleren

Le drame de Strépy-Bracquegnies ne restera pas sans suite. Les autorités feront la chasse aux « pirates de la route ».

Een van de schokkende parameters is dat de sociale netmedia worden beschouwd als platforms van zelfverheerlijking door de wegpiraten. Inderdaad, ze filmen of ensceneren heel vaak hun trieste heldendaden (wat echt niet erg slim is).

De minister geeft ook aan dat de politie de sociale media al langer in de gaten houdt om overtreders te betrappen met bewijsstukken die later worden gebruikt voor de juridische vervolging.

De minister is van plan dit onderzoek op sociale netwerken in de toekomst nog verder te intensiveren, met name door een betere afstemming tussen de diensten, omdat men begrijpt dat geïdentificeerde en gerapporteerde feiten waarschijnlijk nog niet altijd optimaal worden benut.

Voor de minister “is het werk van preventie, bewustmaking en opvoeding al begonnen”, maar het moet verder worden doorgedrukt om “te voorkomen dat deze wegpiraten nog meer schade berokkenen”. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard: de jacht is geopend!

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie