Diesel

Vanaf 1 juli nieuwe ‘deeltjestellertest’ voor diesels op autokeuring

Vanaf 1 juli zal de autokeuring via een nieuwe deeltjestellertest controleren of de roetfilter van een dieselwagen wel correct werkt. Wie faalt, krijgt een rode kaart. Hiermee neemt België een voortrekkersrol binnen Europa in in de strijd tegen roetfilterfraude.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 16/06/2022 | Leestijd: 1 min

Vanaf 1 juli 2022 zullen de autokeuringscentra in ons land de uitstoot van recente dieselwagens vanaf Euronorm 5 op een nieuwe manier meten via een ‘deeltjestellertest’. Daarmee kan men zeer precies het aantal fijnstofdeeltjes dat een auto uitstoot bepalen en zo nagaan of de verplichte roetfilter in een auto slecht werkt of zelfs is weggehaald. Deze nieuwe test komt er in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel en zou een sterke bijdrage moeten leveren om de luchtkwaliteit in ons land aanzienlijk te verbeteren.

Maximum 250.000 fijnstofdeeltjes

Overheid pakte roetfilterfraude aan met nieuwe ‘deeltjestellertest’ op autokeuring vanaf 1 juli 2022.

Advertentie – lees hieronder verder

Deze test zal gebeuren bij een stationair draaiende motor. Wanneer een dieselvoertuig meer dan 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, krijgt het een rode kaart. Men gaat er dan vanuit dat de roetfilter defect is of werd weggehaald. De eigenaar krijgt daarop 15 dagen tijd voor een herstelling of een vervanging.

Een dieselwagen die minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, is in orde en krijgt een groene kaart. Voertuigen die zich in de grijze zone tussen 250.000 en 1 miljoen roetdeeltjes bevinden, ontvangen een groene kaart met een waarschuwing.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie