Dream Cars

Suzuki Hayabusa Sport 2002: plezier op twee of vier wielen

De Hayabusa was in de eerste plaats een schitterende straatmotor die als geen ander uitpakte met zijn kracht. Zijn formidabele krachtbron bracht Suzuki op het idee om een sportieve, kleine coupé te bouwen. Het had een mooi verhaal kunnen worden…  

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 6 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

De naam ‘Hayabusa’ doet meteen nostalgisch terugdenken aan de jaren negentig. In 1999 ontwierp Suzuki de ultieme evolutie van de beroemde GSX 1300R-motorfiets. Dat werd de befaamde Hayabusa, genoemd naar de snelste slechtvalk aller tijden die 400 km/u kan halen tijdens een duik. De Suzuki in kwestie slaagt daar niet in, maar is met 311 km/u topsnelheid en een sprint van 0 naar 100 km/u in minder dan 3 seconden ook heel sterk. Het was in die tijd een record, net als de 175 pk en 138 Nm uit de viercilinder met 1,3 liter.

Deze mechaniek wekte veel enthousiasme op, ook bij bepaalde doe-het-zelvers die er soms een turbo aan toevoegden. Suzuki besloot om de krachtbron ook in een auto in te planten.

Advertentie – lees hieronder verder

Suzuki Hayabusa Sport 2002 : la folie sur 2 ou 4 roues

Dat avontuur begon in 2001, het jaar waarin Suzuki besloot om een raceformule te lanceren onder de naam Formula Suzuki Hayabusa met kleine eenzitters aangedreven door de pittige viercilinder. Het werd meteen een succes: iedereen die met de kleine eenzitter rijdt, werd er blij van en vroeg zich af wanneer hij op de weg zou verschijnen.

Test op het salon van Tokio

Het idee werd gelanceerd … en werd werkelijkheid op het salon van Tokio in 2002, waar Suzuki met trots de Hayabusa Sport uit 2002 presenteerde. Het chassis met vlakke bodem was geïnspireerd op dat van de eenzitter. Het werd voor 100 procent uit aluminium gemaakt.

De ophanging werd aangepast, terwijl Suzuki ook een interieur bouwde (maar dan van Japans formaat) met plaats voor twee personen. De motor werd voorin ingebouwd en gekoppeld aan een sequentiële versnellingsbak die het vermogen naar de achterwielen zelf stuurde, geholpen door een zelfblokkerend differentieel.

Hayabusa : ce nom résonne en nous et évoque l’une des plus puissantes motos de route jamais construite. Mais savez-vous qu’elle avait aussi eu 4 roues ?

Het spectaculaire koetswerk werd in de windtunnel ontwikkeld, lijkt op dat van een Panoz Esperante en is gemaakt van koolstofvezel. Resultaat: 550 kg voor een lengte van 3,79 meter, een 50/50-gewichtsverdeling en een zeer laag zwaartepunt. Een unieke auto, maar ook te ingewikkeld (en waarschijnlijk te kwetsbaar) om in productie te nemen. Hij bleef daarom steken in het prototypestadium. Tot onze grote spijt.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie