Een tweedehandswagen kopen

Ook tweedehandse Tesla’s worden veel goedkoper

Met forse prijsdalingen wou Tesla de jongste tijd zijn marktaandeel veiligstellen tegen de oprukkende concurrentie. Dat heeft nu ook een effect op de tweedehandsmarkt waar de gemiddelde prijs van een Tesla op een half jaar tot 25% daalde.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 1 feb. 2023 | Leestijd: 3 min

Er is altijd gezegd dat de prijs van elektrische wagens snel zou dalen eens de marktvraag zou stijgen. Daarbij werd vooral aan schaalvoordelen gedacht van een technologie die zijn initiatieperiode voorbij was en voor een breder gamma kon worden aangewend. De prijsdalingen die onlangs werden aangekondigd, zijn echter vooral te wijten aan een vrij impulsieve reactie van Tesla-baas Elon Musk tegenover de oprukkende Chinese merken op de EV-markt.

tesla-model-y

Advertentie – lees hieronder verder

Dat leidde recent tot een daling van maar liefst 20 procent van het tarief van Tesla Model Y Long Range in de Verenigde Staten. Ook bij ons werd intussen fors gebradeerd op dat model, dat plots zo’n 18 procent of afgerond 12.000 euro goedkoper werd. Een nooit geziene reductie op de automarkt.

Zelfde tendens op occasiemarkt

Een logisch effect van de prijsdaling van nieuwe Tesla’s, die bovendien snel geleverd kunnen worden (vaak binnen een paar weken), is dat ook de prijs van de tweedehandsmodellen dezelfde tendens volgt. 

Volgens de Amerikaanse website Insideevs.com daalde de gemiddelde prijs van een tweedehands Tesla van 67.915 dollar in juli 2022 naar 49.967 dollar vandaag. Dit is een terugval van bijna 18.000 dollar of 25%. Per model bekeken zakte de gemiddelde marktwaarde van een Model 3 van 53.304 euro naar 40.3836 euro in deze periode, terwijl een Model Y zes maanden geleden gemiddeld nog 71.779 dollar kostte en nu voor 54.930 dollar van eigenaar wisselt.

tesla

Gevaarlijke strategie

Een Model 3 uit 2017 of 2018 met heel wat kilometers op de teller kan je nu zelfs al voor minder dan 25.000 dollar op de kop tikken in de VS. Een interessante prijs voor een elektrische wagen van zeer degelijke kwaliteit met sterke prestaties en een correct rijbereik, die zo plots voor een breder publiek toegankelijker wordt.

De prijsdalingen van Tesla zullen nu heel wat consumenten bekoren, maar analisten stellen toch vragen bij deze zeer agressieve prijsstrategie om de concurrentie af te stoppen. Ze knaagt namelijk ook aan de winstmarges van het autobedrijf van Elon Musk. En de vraag is hoe lang ze dit kunnen volhouden, zonder de rendabiliteit van de onderneming in gevaar te brengen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie