Wat zegt de wet?

Betaal je meer als de catalogusprijs van je bestelde auto stijgt?

Je bestelt als consument een nieuwe auto. Tussen het moment van je bestelling en de levering stijgt de catalogusprijs. Mag je garagist deze prijsverhoging aan je doorrekenen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 3 mrt. 2016 | Leestijd: 2 min

Fabrikanten of invoerders van nieuwe auto’s verhogen van tijd tot tijd de aanbevolen catalogusprijs. Het kan daarbij gebeuren dat zo’n prijsverhoging plaatsheeft tussen het tekenen van een bestelbon en het leveren van de auto. Wat zijn dan je rechten?

De prijs blijft

Advertentie – lees hieronder verder

In principe mag de garagist de overeengekomen prijs (exclusief taksen) die op de bestelbon staat niet verhogen. Zelfs bij een verhoging van de catalogusprijs kan je dus kopen aan de prijs die op de bestelbon staat.

Een uitzondering op die regel bestaat als de overeengekomen leveringsdatum (of de afgesproken leveringstermijn) 4 maanden overschrijdt. In dit laatste geval mag de verkoper elke wijziging in de catalogusprijs op de overeengekomen prijs doorrekenen. De verkoper moet je hiervan wel onmiddellijk via een aangetekende brief op de hoogte stellen.

Je mag de koop ontbinden

Krijg je zo’n brief van je garagist, dan heb jij op jouw beurt het recht om de koop te ontbinden. Hiervoor moet je hem een aangetekende brief sturen binnen de tien kalenderdagen na ontvangst van de mededeling van de prijsverhoging.   Het eventuele voorschot dat je al betaalde moet je binnen de acht kalenderdagen volgend op de ontvangst van dit aangetekend schrijven worden terugbetaald.

Overigens moet de verkoper in zijn schrijven waarin hij de prijsverhoging meldt, je er op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om de overeenkomst te ontbinden.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon