Wat zegt de wet?

Licht op oranje: moet je stoppen of mag je doorrijden?

Een verkeerslicht springt op oranje. Moet je dan stoppen of mag je snel nog wat gas bijgeven om er -voor het op rood staat- alsnog door te geraken?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat | 08/06/2016

Op het moment dat je een verkeerslicht nadert springt dat op oranje. De neiging kan dan groot zijn nog even te versnellen om -voor het licht op rood springt- er nog snel ‘door te kunnen rijden’.

Je moet stoppen

Advertentie

Als bestuurder moet je stoppen voor een vast oranje verkeerslicht. Je mag er enkel doorrijden als je op het moment dat het oranje licht aangaat zo dicht genaderd bent dat je niet meer voldoende veilig kan stoppen. Je mag in dat geval overigens het kruispunt slechts oversteken op voorwaarde dat je de andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

Is er sprake van een knipperend oranje licht dan mag je wel doorrijden. Je moet dan rekening houden met de verkeersborden die de voorrang regelen en met de voorrangsregels. Je moet ook extra voorzichtig zijn.

De sanctie

Als je door een oranje licht rijdt terwijl je dat eigenlijk niet mocht, dan bega je een verkeersovertreding. Je riskeert een boete van 110 euro te moeten betalen.

Hoe wordt het vastgesteld?

De overtreding kan worden vastgesteld door de politie. Van een vaststelling door een flitspaal die aan de lichten staat moet je minder schrik hebben. Zo’n camera flitst namelijk pas als het rode licht al minstens één seconde op rood staat. Als je tegen een correcte snelheid door het oranje rijdt word je dus niet geflitst door een flitspaal.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's