Wat zegt de wet?

Mag je je parkeerschijf ‘verzetten’?

Je staat ergens geparkeerd waar je je parkeerschijf moet gebruiken. Mag je na het verstrijken van de parkeerduur nog blijven staan en de schijf gewoon ‘verzetten’? Welke risico’s loop je dan?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 18 dec. 2015 | Leestijd: 3 min

Je gaat een middagje winkelen en parkeert je auto in een blauwe zone (waar je een parkeerschijf moet zetten). Of de parkeerplaatsen die gelegen zijn in de buurt van het bedrijf waar je werkt liggen al eveneens in een zone waar je je parkeerschijf moet gebruiken. In dat geval ben je misschien wel geneigd om je wagen te laten staan als je parkeertijd verstreken is en je schijf gewoon te verzetten.

Het mag niet

Advertentie – lees hieronder verder

De wet verbiedt je dat. Je mag je schijf namelijk niet verzetten en zomaar op dezelfde plaats blijven staan. Wat je wel mag is de parkeerplaats te verlaten, deel te nemen aan het verkeer en je opnieuw te gaan parkeren. Het is dus al evenmin voldoende binnen je parkeerplaats een paar centimeter naar voor of naar achter te rijden of te doen alsof je deze verlaat en er direct terug in te rijden.

Controle

Het kan gebeuren dat je parkeergedrag wordt gecontroleerd doordat bv. een streepje op je banden en op straat wordt gezet met krijt of een stift. In bepaalde gemeentes en steden bestaat er ook een soort GPS systeem waarmee men kan vaststellen of je je wagen wel verplaatste.

Boete

Hou je je niet aan deze regels dan riskeer je een boete te krijgen.

Het is trouwens al eveneens verboden om gebruik te maken van een automatische parkeerschijf (die dankzij een batterij automatisch met de tijd mee schuift).  Overigens is de bestraffing die door bepaalde rechters hiervoor wordt toegepast vrij streng. 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon