Wat zegt de wet?

Mag je kind voorin de auto zitten?

Eén van je kinderen wil graag naast je voorin de auto zitten. Is dat wel toegelaten? Of moeten kinderen tot 12 jaar steeds achterin zitten?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 11 feb. 2016 | Leestijd: 2 min

De wet laat kinderen wel degelijk toe om voorin op de passagiersplaats te zitten en dit ongeacht hun leeftijd. Ze moeten dan wel worden vastgemaakt zoals de wet dit voorschrijft. Hou er wel rekening mee dat de plaatsen achterin het voertuig veiliger zijn.

Er is een uitzondering

Op de regel bestaat een uitzondering. Meer bepaald is het verboden om een kind voorin te zetten op de passagiersplaats in een autozitje tegen de rijrichting als er een frontale airbag aanwezig is in de wagen (tenzij deze is uitgeschakeld).

Advertentie – lees hieronder verder

Zo moet je ze vastmaken

Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen vanaf 1,35 meter hebben de keuze tussen de gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem. Het systeem dat je daarbij gebruikt moet voldoen aan de Europese normen. Een geschikt kinderbeveiligingssysteem is een systeem dat aangepast is aan het gewicht van het kind.

Bij opa en oma op bezoek

Als de kinderen uitzonderlijk eens met de grootouders (of iemand anders dan de ouders) over een korte afstand meerijden, geldt een uitzondering op de regels. Als er dan namelijk geen geschikt kinderbeveiligingssysteem aanwezig is in de auto, mogen kinderen vanaf drie jaar toch met de gewone gordel vastgezet worden. Ze mogen dan wel niet voorin zitten.

Onnodig te zeggen dat het alleszins veiliger is toch de algemene regels na te leven en een geschikt kinderbeveiligingssysteem te gebruiken.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon