Wat zegt de wet?

Op welke vergoeding heb je recht als je je wagen niet laat herstellen na een ongeval?

Je wordt het slachtoffer van een verkeersongeval waarvoor een andere bestuurder aansprakelijk is. Kan je dan beslissen de vergoeding die diens verzekeraar je moet betalen in je eigen zak te steken en je wagen niet te laten herstellen?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 14 jan. 2016 | Leestijd: 2 min

Na een verkeersongeval waarvoor je niet aansprakelijk bent en waarbij de schade aan je auto beperkt is, ben je misschien niet echt geneigd je wagen te laten herstellen. Dit geldt des te meer als je wagen al niet meer van de jongste is. Op welke vergoeding kan je dan aanspraak maken?

Zelfde bedrag

Advertentie – lees hieronder verder

De verzekeraar van de aansprakelijke kan niet weigeren om je een vergoeding te betalen als je je wagen niet laat herstellen. Sterker nog, de vergoeding die je kan vragen verschilt niet naargelang je de wagen al dan niet laat maken.

In de wet staat nu eenmaal het principe dat met een welbepaalde schade één welbepaalde vergoeding overeenkomt. Je kan dus het bedrag dat is bepaald op grond van een expertise in de door jou gekozen werkplaats in je eigen zak steken.

Omnium

Ben je zelf aansprakelijk voor het ongeval en ben je omnium verzekerd, dan gelden deze regels niet. Daar gelden de contractuele afspraken die je met je verzekeraar maakt. Zo kan je verzekeraar daar perfect met je overeenkomen dat hij maar overgaat tot betaling van je schade als je je wagen laat herstellen. Hij zou bv. ook met jou kunnen overeenkomen dat hij je het bedrag van de BTW niet moet betalen als je niet tot een herstelling laat overgaan.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon