Mobiliteit

Ken je de regels voor rustplaatsen naast snelwegen?

Een dutje doen, plassen achter een struik of afspreken met iemand: het zijn veelvoorkomende praktijken op stopplaatsen langs snelwegen. Bepaalde zaken zijn er niet toegelaten, maar niet iedereen weet dat.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 13 okt. 2023 | Leestijd: 5 min

Voor veel automobilisten maken stopplaatsen langs de snelweg deel uit van het dagelijks leven, en niet alleen tijdens de vakantie. Veel automobilisten stoppen daar, hetzij om te plassen achter een struik, omdat ze afgesproken hebben met iemand of zelfs om een dutje te doen als ze te moe zijn. Rustplaatsen langs snelwegen blijven echter openbare ruimtes en zijn daarom onderworpen aan bepaalde gebruiksregels.

Naar aanleiding van de recente boete voor een bestuurder die ervan verdacht werd een file op de snelweg in te halen via een rustplaats (wat ten strengste verboden is), heeft Sud Presse de federale politie en SOFICO (de Waalse snelwegbeheerder) gevraagd welke regels gelden op stopplaatsen langs de snelweg. Ze konden deze terechte vragen… niet beantwoorden. Uiteindelijk zorgde VIAS voor opheldering.

Advertentie – lees hieronder verder

Meer dan 100 rustplaatsen

België telt 105 rustplaatsen op zijn autosnelwegennet, waarvan er 38 ‘geconcessioneerd’ zijn, wat betekent dat er een tankstation en commerciële voorzieningen aanwezig zijn. Natuurlijk is bijvoorbeeld het verkopen van drugs of het vervoeren van migranten wettelijk verboden, maar welke praktijken worden dagelijks getolereerd?

airerepos2

Mag je bijvoorbeeld in je auto slapen? Het antwoord is ja, zolang hij correct geparkeerd staat. Wel is het verboden om een tent op te zetten in groenstroken of op het asfalt. Dit is eigenlijk in heel België het geval, waar wildkamperen verboden is. Slapen in een kampeerwagen is toegestaan, net als slapen in een caravan, hoewel andere plaatsen worden aanbevolen wegens het lawaai. Barbecueën is daarentegen verboden, tenzij er een speciale plek voorzien is. Natuurlijk kun je je ontspannen op een rustplaats langs de snelweg, maar er moet wel toezicht zijn. Kinderen mogen bijvoorbeeld niet zomaar met de bal op de weg spelen. Je mag wel op het gras spelen, maar pas op voor de staat van de grasvelden, die vaak niet erg netjes zijn (door uitwerpselen van dieren en dergelijke).

Het is ook toegestaan om je auto te herstellen, maar je moet wel voorzorgsmaatregelen nemen en de situatie aangeven met je gevarendriehoek en fluorescerende vest. Er zijn geen parkeerbeperkingen. Dit betekent dat je zo lang kunt blijven staan als je wilt, tenzij een bord anders aangeeft. De enige vereiste is dat de auto ingeschreven is (omdat je je op de openbare weg bevindt) en in rijklare toestand verkeert (geen stockage dus).

Plassen

Veel automobilisten stoppen op rustplaatsen om te plassen. Maar is dit toegelaten? Ja, als hiervoor geen toiletvoorzieningen aanwezig zijn. Het is verboden om ander afval dan wat er in de auto geproduceerd wordt, in de vuilnisbakken langs de snelweg te gooien. Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen houden zich niet aan deze regel. Tot slot geeft VIAS ook aan dat sommige rustplaatsen langs snelwegen door bepaalde navigatiesystemen (met name Waze) ook als opritten beschouwd kunnen worden. Dit is toegestaan, mits natuurlijk de snelheidslimieten gerespecteerd worden en de stopzone niet als ‘lanceerplatform’ gebruikt wordt.

 

Op zoek naar een wagen? Zoek, vind en koop uw volgende auto op Gocar.be!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon