Mobiliteit

“Privégebruik van tankkaart moet stoppen”

Op vraag van de federale regering moest een expertengroep maatregelen bedenken om de energiecrisis te bestrijden. Hun rapport is klaar en bevat enkele maatregelen die op heel wat weerstand zullen stuiten, zoals autoloze zondagen, een beperking van de maximumsnelheid tot 100 km/u op de autosnelwegen en vooral het afvoeren van de tankkaart voor privégebruik.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 04/07/2022 | Leestijd: 2 min

De opdracht van de expertengroep was om adviezen te geven om de koopkracht van de Belgen en het concurrentievermogen van onze bedrijven te bewaren en te herstellen. De voorzitter Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, heeft de voorstellen intussen aan de regering voorgelegd en dat zorgde al voor de nodige consternatie.

Nadat eerder al uitlekte dat men zou adviseren om autoloze zondagen in te richten en de maximumsnelheid op de autosnelwegen tot 100 km/u te beperken, werd nu ook bekend dat de expertengroep voorstander is van het afschaffen van de tankkaarten voor privégebruik, of op zijn minst om dat te beperken. In hun ogen zijn salariswagens met tankkaarten helemaal niet de goede manier om de te hoge belastingen op arbeid aan te pakken.

Advertentie – lees hieronder verder

Scheeftrekking aanpakken

tankkaart carte carburant

“Daarom is de huidige energiecrisis een goed moment om de grote scheeftrekking aan te pakken die veroorzaakt wordt door bedrijfswagens”, stellen de experten. “Want nu de energieprijzen ongekende hoogte bereiken, valt het subsidiëren van het privégebruik van de auto nog moeilijk te verdedigen. Het creëert namelijk een enorme ongelijkheid, want hoe hoger de energieprijzen, hoe groter het voordeel van wie een tankkaart heeft met zijn salariswagen tegenover de andere burgers. Het is bovendien al een voordeel dat naar mensen gaat die het reeds relatief beter hebben.”

Vicepremier David Clarinval (MR) bekeek het rapport van de expertengroep al kritisch en had meteen enkele terechte bedenkingen. “Er staan zeker goede zaken in het rapport en die moeten we binnen het kernkabinet van de minder goede scheiden”, verklaarde de vicepremier. “Hierbij denk ik uiteraard aan het privégebruik van de tankkaarten. We willen in de eerste plaats maatregelen die de koopkracht van de burgers verbeteren en geen bijkomende belasting op hun verplaatsingen.”

De andere adviezen

Het rapport van de expertengroep bevat nog verscheidene andere adviezen om onze koopkracht en concurrentievermogen te behouden. Dit zijn de belangrijkste:

  • Energieverbruik verminderen
  • Sociaal tarief uitbreiden voor gezinnen
  • Belastingschijven indexeren
  • Werkzaamheidsgraad verhogen
  • BTW en belastingen op elektriciteit en gas verlagen
  • Weer vaste energiecontracten
  • Overwinsten van energiebedrijven belasten
  • Belgische bedrijven ondersteunen
  • Automatische loonindexering aanpassen

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie