Een nieuwe auto kopen

5 zaken die je moet weten over een autolening aan 0% rente

Een nieuwe auto kopen met een autolening van 0 procent rente? Dat kan, maar is zo’n lening ook effectief zo voordelig als ze lijkt? Met deze 5 zaken moet je zeker rekening houden als je je handtekening plaatst.

Simulationpret.be | Gepubliceerd op 28 sep. 2021 | Leestijd: 3 min

1. Korte aflossingsperiode

De terugbetalingsperiode van een autolening aan 0% rente is in de regel kort (ongeveer 1 tot 2 jaar). Dit betekent dat hoewel je geen rente betaalt, de maandelijkse aflossingen vrij hoog zijn.

Stel, de prijs van de auto bedraagt 20.000 euro en de aflossingsperiode twee jaar. Dan zou je maandelijks 833 euro moeten betalen. Met een klassieke autolening aan 1,49% over 5 jaar, spreken  we over 346 euro per maand. Dat is minder dan de helft en veel draaglijker voor de meeste consumenten.

Advertentie – lees hieronder verder

2. Grote aanbetaling

Dealers vragen vaak een grote aanbetaling voordat ze een ‘0% lening‘ verstrekken. Nemen we het bovenstaande voorbeeld er weer even bij, dan gaan we ervan uit dat je meteen 6.000 euro (30% van de waarde) op tafel moet leggen.

Bij een klassieke autolening is zo’n aanbetaling niet de regel. Meer nog: je kan zelfs tot 120% van de financiering krijgen die nodig is voor deze toch wel grote aankoop.

3. Minder opties en uitrusting

Een autolening aan 0% gaat vaak gepaard met een wagen die minder opties/uitrusting bevat dan wanneer de klant evenveel betaalt, maar niet voor een ‘0% lening‘ kiest. Dat komt omdat de verkoper op die manier het verlies aan rente (deels) kan recupereren.

4. Lage inruilwaarde

Nog een andere wijze waarop veel dealers leningen aan 0% compenseren, is door een lagere inruilwaarde dan gewoonlijk te bieden. Met andere woorden: een financiering aan 0% valt te vermijden als je van plan bent om de auto na X-aantal jaren over te laten aan de handelaar (om bijvoorbeeld een nieuw model te kiezen). Hier laten veel Belgen zich aan vangen.

5. Hoge administratiekosten

Ga sowieso na of de aanbieding ook 0% JKP is. JKP staat voor jaarlijks kostenpercentage en omvat de rente, maar bijvoorbeeld ook administratiekosten. Zo kan het dus zijn dat de rentevoet 0% bedraagt, maar dat er stevige aanvraagkosten worden aangerekend.

Een andere mogelijkheid…

Autosalon

Op het Autosalon wachten, komt niet zelden extra voordelig uit. Vaak worden de rentevoeten voor de aankoop van een nieuwe auto dan verlaagd tot onder de 1%.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon