Nieuwe modellen

De Lada Niva weigert te sterven

Hoewel Lada in ons deel van de wereld steeds een goed onderwerp is geweest voor allerhande grappen, is er één model dat altijd respect heeft gekregen: de Niva. Blijkbaar wil het publiek deze 4×4 niet zien verdwijnen.

Laurent Zilli Laurent Zilli | Gepubliceerd op 02/08/2021 | Leestijd: 2 min

In België hebben de emissienormen al lang een einde gemaakt aan de Niva, die altijd de populairste Lada is geweest vanwege zijn robuustheid en terreinvaardigheden.

In zijn thuisland Rusland – en op andere minder CO2-bewuste markten – bleef de Niva verkopen tot 2020, tot Lada zelf de productie van de 4×4 beëindigde. Die beslissing kon het grote publiek echter niet smaken.

Advertentie – lees hieronder verder

De verkoop ontplofte

Toen het Russische merk aankondigde om te stoppen met de Niva, schoot de verkoop van de alleskunner de hoogte in. Hetzelfde gebeurde vlak voor Land Rover de vorige Defender verving.

De Niva, die in 1977 het levenslicht zag en sindsdien amper wijzigingen is ondergaan, heeft een dus ongelooflijke opleving gekend, in die mate zelfs dat zijn moderne nazaat, de Lada Niva Travel (zie foto onder), compleet werd overschaduwd. Anders gezegd:  de klassieke Niva is een waar verzamelaarsobject geworden.

Lada Niva Travel

Geconfronteerd met dit succes nam Lada het besluit dat elke fabrikant zou nemen als er geld kan worden verdiend en emissienormen geen rol spelen, namelijk de productie heropstarten. Enkele dagen geleden bevestigde de fabrikant dan ook dat er weer nieuwe Niva’s zouden worden geproduceerd, weliswaar met verbeteringen aan het interieur.

Lada Niva Bronto 2021 interieur

Over de nieuwe Lada Niva

Lada zal voornamelijk de Niva Bronto verkopen, een speciale versie die verkrijgbaar is in de varianten ‘Luxury’ en ‘Prestige’. Het is de laatstgenoemde die we hier tonen: met grote terreinbanden, mistlampen, robuuste zwarte carrosseriebeschermers en een expressieve voorkant.

Lada Niva Bronto 2021

Lada biedt een optionele led-verlichting op het dak en zelfs een camouflagelak. Onder de motorkap verandert er niets: de 1,7-liter 4-cilinder benzine van de laatste Niva die in ons land werd verkocht, tekent present met met 84 pk in de aanslag.

Lada Niva Bronto 2021 rear

Als alles goed gaat, blijft de nieuwe Lada Niva Bronto tot 2024 in productie, één jaar voordat bepaalde merken stoppen met het op de markt brengen van verbrandingsmotoren in Europa.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie