Praktische info

Eerste auto kopen: 5 tips om je budget onder controle te houden

Op zoek naar je eerste auto? Zorg er dan zeker voor dat je niet in de bekende valkuilen trapt. Hulp nodig? Hier zijn 5 tips om het budget van je eerste auto onder controle te houden…

Nicolas Morlet Nicolas Morlet | Gepubliceerd op 7 nov. 2018 | Leestijd: 3 min

1. Denk aan de eerste kosten

Behalve het aankoopbedrag moet je nog rekening houden met de kosten van de inverkeersstelling van het voertuig. En met die van de verzekering uiteraard. Je eerst goed informeren over de tarieven, is een absolute must om niet voor nare verrassingen te komen te staan.

Advertentie – lees hieronder verder

2. … en aan de gebruikskosten!

Naast de eenmalige inschrijving moet je jaarlijks verkeersbelasting betalen. Meer info over deze belastingen vind je hier. Vergeet ook het verbruik niet, de prijs van de banden, het onderhoud enzovoort. Prijzen van onderdelen kunnen fors verschillen van merk tot merk (en model) en wagens met veel kilometers houden een groter risico in op dure kosten.

3. Koop een auto die bij je past

Een tweedehandse premiumberline of een sportieve coupé mogen dan wel verleidelijk zijn, weet dat zulke modellen vaak duurder uitvallen dan bescheiden wagentjes als je alle kosten samenrekent. Het belangrijkste is dat je een auto koopt die aan jouw noden voldoet en je zeker niet in financiële moeilijkheden brengt.

4. Wees niet blind voor malafide aanbiedingen

Een eerste auto is vaak een tweedehands exemplaar. Ga je daarnaar op zoek, pas dan op voor aanbiedingen die te rooskleurig zijn. Niet zelden koop je dan een kat in een zak die je uiteindelijk (veel) meer zal kosten achteraf. Wie zeker wil zijn, koopt bij een handelaar die verplicht is om garantie te bieden. Soms is een beetje meer uitgeven goedkoper…

5. En waarom geen nieuwe auto?

Als je budget het toelaat, kan een nieuwe auto interessant zijn. Koop in zo’n geval wel slim door rekening te houden met de naverkoopwaarde. Basismodellen zonder bijvoorbeeld Bluetooth doen het minder goed op de occasiemarkt en dus loont het vaak de moeite om bepaalde opties aan te stippen. Anderzijds is het duurder om een nieuwe wagen te verzekeren, ook al is deze uitgerust met allerhande moderne rijhulpsystemen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon