Praktische info

Geen garantie als je naar een andere garage gaat?

Je koopt een nieuwe auto of een tweedehandswagen bij een garagist. Mag je dat voertuig dan tijdens de garantietermijn door een andere garagist laten onderhouden? Kan je de kosten van een herstelling door een andere garage doorrekenen aan de verkoper?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 24/09/2021 | Leestijd: 2 min

Tweedehandswagen

Als je een tweedehandswagen koopt bij een garagist heb je daarop twee jaar garantie waarbij de garagist die termijn kan beperken tot één jaar.  Is er tijdens deze termijn een herstelling nodig onder garantie dan moet je die in principe laten doen door de verkoper. Doe je dat niet dan kan je de rekening van de herstelling niet zomaar doorschuiven naar de verkoper, tenzij die daarmee akkoord zou gaan.

Nieuwe auto

Als je een nieuwe of zeer recente wagen koopt dan heb je vaak ook een garantie van de constructeur. In de meeste gevallen biedt deze garantie je de mogelijkheid om een herstelling onder garantie ook bij een andere garagist (die valt onder het netwerk van de constructeur) te laten doen. Je hoeft dat dan niet te doen bij de verkoper.

Advertentie – lees hieronder verder

Extra garantie

Krijg je van de verkoper een extra garantie bovenop de wettelijke dan bekijk je maar beter de voorwaarden daarvan. Het zou nu eenmaal kunnen gebeuren dat de verkoper aangeeft dat je enkel een beroep kan doen op de garantie als je het onderhoud en de herstelling in zijn garage liet doen.

Onderhoud

Entretien auto

Het onderhoud van zowel je nieuwe wagen als een tweedehandswagen kan je wel door een andere garagist laten doen.  Je verliest daardoor je garantie in principe niet. Weet wel dat de kans bestaat dat de verkoper het onderhoud door iemand anders aangrijpt om te zeggen dat dit verkeerd gebeurde en dat dit het gebrek veroorzaakte.

Om zo’n discussies te vermijden opteer je er dan vaak ook maar beter voor om het onderhoud tijdens de garantietermijn te laten doen door de garage die je de wagen verkocht.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie