Praktische info

Rechtsbijstandverzekering: waarvoor gebruiken?

Hoewel dit wettelijk niet verplicht is, nemen de meeste mensen naast de verplichte BA-verzekering voor hun wagen ook een verzekering ‘rechtsbijstand’. Wanneer kan je op die verzekering een beroep doen? Wat moet je daarvan weten?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 2 apr. 2021 | Leestijd: 3 min

Gevallen

In heel wat gevallen waarin je een discussie hebt die verband houdt met je wagen kan je een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Dat is bv. het geval als je vervolgd wordt voor de politierechtbank omdat je een verkeersovertreding beging, als je betrokken raakte bij een ongeval en er discussie is over de aansprakelijkheid enz. Je kan daarnaast ook voor contractuele geschillen (bv. je hebt een discussie met je garagist over de omvang van diens factuur) of voor een discussie met de overheid (bv. over de inschrijving van je wagen) bij je rechtsbijstandsverzekeraar terecht.

Wat mag je verwachten?

Als je voor de rechtbank moet verschijnen (bv. wegens een verkeersovertreding) zal je rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van je advocaat en de kosten van de procedure ten laste nemen. De boete die je krijgt moet je vanzelfsprekend zelf betalen. Je hebt hierbij de vrije keuze van advocaat. Je verzekeraar kan je dus geen welbepaalde advocaat opdringen.  In veruit de meeste gevallen zal de omvang van de dekking ruimschoots volstaan om de rekening van je advocaat te voldoen.

Advertentie – lees hieronder verder

Bij geschillen die niet dadelijk voor de rechtbank komen (je hebt bv. een discussie met je garagist) zal je verzekeraar eerst mogelijks de zaak zelf willen regelen. Doe dan ook maar een beroep op een advocaat zodra dat is toegestaan door de verzekeraar als je wil vermijden zelf voor diens kosten te moeten opdraaien.

Helft kosten betalen

Als er geen minnelijke schikking lukt (of je daar niet mee akkoord gaat) kan je aan de verzekeraar vragen om naar de rechtbank te mogen stappen. Gaat je verzekeraar akkoord dan betaalt die je advocaat (binnen de grenzen van de dekking) ongeacht de uitkomst van het proces.

Is je verzekeraar niet akkoord met een procedure dan kan je advies vragen aan een advocaat van je keuze. Gaat de advocaat akkoord met je visie dat het aangewezen is om te procederen, dan moet de rechtsbijstandsverzekeraar (weerom binnen de grenzen van de dekking) de kosten van de procedure betalen. Gaat de advocaat niet akkoord met je visie en geeft die de verzekeraar gelijk, dan betaal je zelf de helft van de kosten van de raadpleging van de advocaat.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie