SCOOP: Audi S3 mooi met koffer, maar met hoeveel pk?

De vorige S3 berline zag er – eerlijk is eerlijk – een beetje bekrompen uit. Dat stijlgegeven lijkt de volgende generatie recht te zetten. Benieuwd hoe het met het vermogen zit? Wij ook…

SCOOP: Audi S3 mooi met koffer, maar met hoeveel pk?

Bij Mercedes-AMG hebben ze tegenwoordig zoiets als een A35 (berline) terwijl BMW een net-niet-echte-M (de M135i) met exact evenveel vermogen voorziet, zijnde 306 pk gepuurd uit een 2-liter turbo (niet hetzelfde motor natuurlijk, dat zou al helemaal krankzinnig zijn, zelfs in het globaliserende autolandschap van vandaag). Wat de S3 betreft, da’s de grote tegenstander van bovenvermelde heren en in de jaren ’90 stond het model bekend als zowat de meest geduchte hatchback op de markt. Toen hadden zowel BMW als Mercedes niet echt iets gelijkaardigs in de aanbieding en was er gewoonweg geen vraag naar (en dus ook geen aanbod van) een berlineversie. Die kwam er pas met de komst van derde, huidige generatie van de A3, die natuurlijk ook gewoon groter is dan de eerste.

Wat weten we nog over de volgende A3/S3?

Dat hij in twee koetswerkvarianten zal verschijnen, als Sportback en als Berline, en alweer wat potiger oogt dan wat we vandaag in het straatbeeld zien. De vierde lichting A3’s (facelifts tellen we niet mee) arriveert in de lente volgend jaar, de S3 enkele maanden nadien. Wat het vermogen van laatstgenoemde betreft: voorlopig weten we nog van niets, al wordt er gefluisterd over 10, misschien wel 20 pk bovenop de 300 pk van het huidige model. Noem het een manier om die andere twee scheurijzers de loef af te steken, al mag het ook niet de bedoeling worden om de eveneens opkomende RS3 (400 pk?) in de weg te staan. De keuze voor een 2-liter staat sowieso vast, voor de S3 althans.