Toppers

5 feiten die je nog niet wist over auto's

Denk je alles over auto's te weten? Echt? Toch is er veel kans dat je nog nooit van (één van) deze 5 feiten hebt gehoord…

Sophie Hennico | Gepubliceerd op 28 nov. 2016 | Leestijd: 3 min

1. Diesel is zwaarder dan benzine

Eén liter diesel weegt 0,87 kg tegenover 0,74 kg voor benzine. Dit komt door de grotere energiedichtheid van diesel. Anderzijds is een dieselmotor tot wel 35% efficiënter en dat mag natuurlijk ook niet vergeten worden…

Advertentie – lees hieronder verder

2. De geboorte van de autoradio

De oprichters van Motorola waren de eersten om rijden met muziek te combineren. Ze integreerden zelfs een platenspeler in een auto… Zonder succes weliswaar. De eerste échte autoradio kwam er in 1930, als het eerste echte Motorola-product, en kostte indertijd maar liefst 130 dollar.

3. De eerste ruitenwisser

Voor de wereld in 1903 met de allereerste ruitenwisser kon kennismaken, gebruikten bestuurders een mix van uien en wortels om hun voorruit van water te ontdoen. Gelukkig voor hen maakte de Amerikaanse uitvindster Mary Anderson snel komaf met die praktijk. Bovendien was zij niet de enige vrouw die voor vooruitstrevende automobiele uitvindingen heeft gezorgd. Andere vrouwen gingen haar achterna met onder meer de eerste verwarming in een auto, de eerste einddemper, de eerste rotatiemotor en de eerste richtingaanwijzer – toen nog een mechanische arm op de achtervleugel.

4. Minstens 39 automodellen werden genoemd naar dieren

Zeker 39 automodellen zijn genoemd naar een dier. Akkoord, sommige van die dieren leven enkel in de collectieve verbeelding, maar toch… Gaan we de lijst even af? Hier zijn ze: Barracuda, Beetle, Bison, Blackhawk, Bluebird, Bronco, Charger, Cheetah, Cobra, Cougar, Colt, Fox, Gazelle, Honey Bee, Eagle, Firebird, Fox, Gremlin, Hornet, Impala, Lynx, Mustang, Phoenix, Pinto, Rabbit, Ram, Sable, Skyhawk, Skylark, Spider, Stag, Stingray, Sunbird, Super Bee, Thunderbird, Viper, Wasp, White Eagle en Wildcat… En dan zijn er ook nog talloze modellen die naar een of andere vorm van wind verwijzen! Ken jij nog automodellen met dierennamen?

5. Hoofdsteunen om uit te breken

De hoofdsteun van een autostoel is makkelijk te verwijderen en da's niet toevallig. Evenmin is het toeval dat de uiteinden van de metalen staven afgerond zijn. Nog steeds niet mee? Dankzij deze karakteristieken is een hoofdsteun uitermate geschikt om de autoruit in te slaan in geval van nood. Wist je trouwens dat zo'n ruit veel makkelijk te breken valt langs binnen dan langs buiten?

Ken jij nog interessante autoweetjes? Laat gerust van je horen…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon