Tuning

Deze Fiat Panda is knettergek

Onder de huid van deze Fiat Panda van de eerste generatie schuilt het chassis van een Ford Fiesta R5 rallywagen. Om het plaatje helemaal compleet te maken, wordt hij op de vier wielen aangedreven door een 300 pk sterke viercilinder. Maak kennis met de Panda M-Sport.

Geschreven door Maxime Hérion | 19/12/2021

M-Sport, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde tuner, is bij het grote publiek bekend voor de preparatie van de Ford-rallywagens die deelnemen aan het WRC kampioenschap, alsook voor de ombouw van Bentley Continentals die in GT3-kampioenschappen – zoals bijvoorbeeld de 24 Uren van Spa – te zien zijn.

Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe divisie opgericht, M-Sport Special Vehicles genaamd, die de gekste voertuigen op bestelling creëert. Zoals deze Fiat Panda met een serieuze hoek af.

Advertentie

Fiat Panda M-Sport

De bedoeling was om, op vraag van een klant dus, een über-Panda van de eerste generatie uit de hoed te toveren. Dat is duidelijk gelukt, want het zou om het snelste exemplaar ooit gaan (ook al worden er geen prestatiecijfers meegedeeld). Let wel, van Fiat-techniek is niet veel sprake meer.

Ford-power

Panda M Sport

Eerst en vooral werd de carrosserie van de Italiaanse stadsauto zodanig aangepast zodat het op het onderstel van een vierwielaangedreven Ford Fiesta R5 zou passen. Vervolgens werd er een 1,6-liter turbomotor – ook van Ford – in gelepeld. Dit blok levert ongeveer 300 pk aan vermogen en 447 Nm koppel en is aan een sequentiële versnellingsbak gepaard.

Fiat Panda M-Sport moteur

Zoals het een echte racewagen betaamt, beschikt de Panda M-Sport over een volledig gelaste rolkooi, een grote brandblusser en kuipstoelen.

Niet voor de straat

Panda M-Sport 2021

Jammer genoeg is deze kleine “Italiaan” niet gehomologeerd voor de openbare weg en is hij dus meer bedoeld als showauto dan als rallywagen, al zou de eigenaar hem natuurlijk wel kunnen inzetten tijdens trackdays en dergelijke. Wie die persoon is, weten we niet. “Hij of zij wil anoniem blijven”, zo klinkt het bij M-Sport.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook