Veiling

Unieke De Tomaso Pantera met opvallende geschiedenis te koop

Geschreven door Maxime Hérion | 04/02/2021

Deze unieke Pantera werd ontworpen voor een vriend van Alejandro De Tomaso en wordt morgen geveild tijdens “La Parisienne”, samen met tal van andere automobiele parels.

Tony Mantas, Grieks staatsburger maar woonachtig in Italië, was zakenman en agent van diverse showbizz-persoonlijkheden. Hij was bovendien bevriend met Alejandro De Tomaso en had een zwak voor speciale auto’s. Al eigenaar van een prototype van de Mangusta, vroeg hij Alejandro in 1975 om een Pantera te bouwen die op geen enkel ander exemplaar leek.

Tony Mantas

Waarom?

Tony vond dat de looks van het productiemodel niet op punt stonden en wilde nog meer dan anders opvallen met zijn Pantera. Hij stuurde de coupé na de levering ook verschillende malen terug naar de fabriek voor verdere modificaties. Onder de kap ligt een tot 7 liter uitgeboorde V8-motor van Ford.

In beslag genomen

Mantas was vaak uit Italië weg en registreerde zijn Pantera in verschillende landen. Desondanks werd de sportwagen in 1985 in beslag genomen door de Italiaanse politie omdat hij niet het nodige zou hebben gedaan om zijn voertuig naar behoren te registreren. Nog straffer is dat Mantas de wagen nooit is gaan recupereren.

Slechte staat

In 1992 werd de unieke De Tomaso op een veiling verkocht. Toen verkeerde hij in een slechte staat, maar de nieuwe eigenaar restaureerde hem gelukkig volledig, zoals je op de foto’s hieronder kan zien. De huidige waarde wordt geschat op een bedrag tussen € 180.000 en € 220.000. De veiling gaat door op 5 februari 2021 in Parijs.

Foto’s + info: Artcurial

Op zoek naar een prachtige oldtimer? Je vindt ‘m gegarandeerd op 

Lees ook

Trefwoorden

Vind vandaag nog uw auto

Auto's