Actualiteit

Belgische chauffeurs het meest belast in Europa!

Geschreven door Nicolas Morlet | 19/06/2019

In een interview met Sudpresse vertelde Samuele Furfari, professor geopolitiek van energie aan de ULB, dat Belgen gemiddeld € 1.734 per jaar betalen voor het gebruik van hun voertuig, het hoogste cijfer in Europa.

De professor heeft de inkomsten die verkregen worden via belastingen op auto’s van 15 landen van de EU vergeleken en gedeeld door het aantal inwoners. België staat bovenaan de lijst met € 1.734 jaarlijkse belastingen per persoon, gevolgd door Oostenrijk met € 1.528 en Finland met € 1.509. Onze buren zijn een stuk minder belast: in Nederland betaal je gemiddeld € 1.194, in Frankrijk € 1.182 en in Duitsland € 1.119. Onderaan het klassement staat Griekenland met een gemiddelde van € 527 per jaar. Die cijfers moeten wel genuanceerd worden, aangezien ze geen rekening houden met de gemiddelde leeftijd en vernieuwing van het wagenpark of de grootte en het aantal cilinders van de voertuigen.

Febiac heeft ook een berekening gemaakt, die zo mogelijk nog opvallender is. Volgens de federatie heeft de staat vorig jaar zo’n € 20,7 miljard verdiend aan belastingen, wat neerkomt op € 2.666 per voertuig. Dat cijfer stijgt jaar na jaar (€ 17,1 miiljard in 2014 en € 18,7 miljard in 2016) en omvat de verkeersbelasting, BIV, belasting op gepersonaliseerde nummerplaten, accijnzen op brandstof, inkomsten van de kilometerheffing voor vrachtwagens, btw op transacties, autokeuring, het rijbewijs, de solidariteitsbijdrage voor bedrijfswagens en boetes voor verkeersinbreuken.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's