Actualiteit

De markt van tweedehandswagens ontploft

De markt van nieuwe wagens heeft niet alleen heeft te lijden onder de crisis, maar is ook getroffen door het tekort aan chips waardoor langere leveringstijden ontstaan. Een situatie waarvan de tweedehandsmarkt kan profiteren met een verkoop die in augustus bijna dubbel zo groot was als die van de markt van nieuwe auto’s. Het meest kwalitatieve aanbod van tweedehandsvoertuigen vind je natuurlijk op Gocar.be.

Geschreven door Alain De Jong  | 10/09/2021

De recentste cijfers van federatie Traxio leren ons dat er in de voorbije maand augustus 57.914 occasies in ons land werden ingeschreven tegenover 27.734 nieuwe wagens. Dat is een terugval van 7,1 % tegenover 2020, maar een groei van +10,1 % vergeleken met 2019 op de tweedehandsmarkt.

chiffres marché voiture occasion

Over het hele jaar 2021 bekeken is de situatie nog positiever voor de tweedehandsmarkt: er werden al 438.117 voertuigen verhandeld, wat een groei van 14,6% betekent tegenover het voorbije jaar. Dat is een schril contrast tegenover de markt van nieuwe auto’s, waar slechts 294.213 door de dealers werden geleverd, wat overeenkomt met een terugval van -2,1%.

Geen wachttijden

marché voiture occasion explose

Filip Rylant, woordvoerder van Traxio, wijdt de situatie aan de crisis door het tekort aan chips die nagenoeg de volledige nieuwmarkt treft. “We merken dat de klanten zich nu gemakkelijker naar de tweedehandsmarkt richten”, zegt hij.

“Er zijn langere wachttijden voor nieuwe wagens, maar ook de kostprijs speelt een rol. Nieuwe wagens zijn relatief duur en de consument heeft zijn twijfels in verband met de toekomst. Welke motorisatie moet hij kiezen en hoe zal hij hierop belast worden? Wie vandaag voor een occasie kiest en deze wagen na 2025 doorverkoopt, beperkt het verlies.”

Toch laat het effect van het chiptekort zich ook stilaan voelen op de tweedehandsmarkt. Aangezien er minder nieuwe voertuigen geleverd worden, komen er automatisch ook minder tweedehandsvoertuigen op de markt waardoor het aanbod kleiner wordt. Daardoor ontstaan er spanningen tussen aanbod en vraag en beginnen sommige populaire voertuigen in prijs te stijgen.

Het is dus zeker van belang de markt van tweedehandswagens goed te verkennen als je van plan bent een auto te kopen. En dat kan je natuurlijk nergens beter dan op Gocar.be.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's