Actualiteit

Pannes door knaagdieren komen steeds vaker voor

Volgens Touring neemt autopech door knaagdieren die dol zijn op kabels de laatste tijd toe. In vijf jaar tijd zou het fenomeen met 12 procent gestegen zijn.

Geschreven door David Leclercq | 21/06/2022

Touring lanceert een oproep en trekt ten strijde tegen schade en autopannes die te wijten zijn aan knaagdieren. Vooral wezels en marters houden ervan om in kabels te knabbelen, waarna de auto vaak niet meer verder kan.

Touring geeft aan dat de lente de populairste periode is voor aanvallen van knaagdieren. Volgens de pechverhelper is het aantal gevallen in vijf jaar tijd met 12 procent gestegen. Alleen al in het begin van dit jaar (vier maanden) heeft Touring 363 gevallen geregistreerd.

Advertentie

Menselijke nabijheid

Dit resultaat valt te verklaren door de lenteperiode waarin mannetjes strijden om hun territorium af te bakenen. Wezels en marters blijken niet bang om in de buurt van mensen te leven. Ze omringen ons dus, hoewel we ons daar vaak niet van bewust zijn.

Les rongeurs causent de plus en plus de dégâts

De belangrijkste schade is het gevolg van een beet in kabels of elektrische onderdelen. Dit komt voor bij bepaalde omhulsels, koelleidingen of slangen van de turbo, airco of verwarming die vaak visolie en meel bevatten. Natuurlijk kan de aanval zich ook voordoen omdat een ander concurrerend knaagdier zijn sporen heeft achtergelaten.

Volgens Touring zijn alle auto’s betrokken, zowel oud als nieuw, en is het in veel situaties noodzakelijk om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Vaak merkt het interne diagnosesysteem een probleem op en wordt de ‘veiligheidsmodus’ van de auto geactiveerd, wat de snelheid aanzienlijk vermindert. Als je niet snel ingrijpt, kan de schade verergeren, bijvoorbeeld bij een turbolader. Dan volstaat het niet meer om alleen de slang te vervangen, maar moet de hele drukvoeding eruit.

Hoe kun je schade door knaagdieren voorkomen?

fouine marter

Je vraagt je misschien af hoe je je kunt wapenen tegen deze knaagdieren, want natuurlijk beschikt niet iedereen over een garage. Blijkbaar zijn wezels gevoelig voor ultrasoon geluid en kun je zo’n apparaat gebruiken om ze weg te houden. Maar na verloop van tijd lijken deze dieren te wennen aan een permanent geluid, waardoor het systeem almaar minder efficiënt wordt.

Complexer – maar ook doeltreffender – is een hoogspanningsapparaat dat een kleine schok afgeeft bij contact met het dier. Je kunt ook een afweerspray spuiten, maar die handeling moet je vaak herhalen om doeltreffend te zijn. Hoe dan ook is het volgens Touring nodig om de motorruimte grondig schoon te maken na een aanval om te voorkomen dat de geuren die door het eerste dier werden achtergelaten, soortgenoten aantrekken.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's