Actualiteit

Prijzen van huurauto’s schieten omhoog nu vakantie nadert

De inflatie treft alle niveaus van onze economie, vooral het transport. Maar niet alleen de brandstofprijzen stijgen fors. Zo zijn de prijzen voor huurauto’s bijna verdubbeld. Hoe komt dat?

Geschreven door David Leclercq | 12/05/2022

Wie net zijn vakantie geboekt heeft, is wellicht erg geschrokken: in vergelijking met de periode voor covid, zijn de prijzen voor huurauto’s nagenoeg verdubbeld. Dat vormt uiteraard een probleem en zal zwaar doorwegen op het budget van vakantiegangers, die wellicht ook al moeten opleggen voor hun vliegticket (behalve met een brandstofverzekering) gezien de prijsstijging van aardolieproducten.

Je kunt maar beter zo snel mogelijk reserveren, want hoe verder we in het seizoen vorderen, hoe hoger de tarieven zullen zijn. De hogere prijzen zijn niet zomaar een gevoel: de beroepsvereniging van reisbureaus (UPAV) stelt vast dat de tarieven bij verhuurbedrijven 20 tot 100 procent hoger liggen dan in 2019. In Spanje moet je nu bijvoorbeeld zeker 350 euro betalen, tegenover 250 euro twee jaar geleden. En op bestemmingen waar de auto onmisbaar is, zoals Tenerife, Mallorca of Italië, is het zelfs niet ongebruikelijk dat het meer dan 1.000 euro per week kost voor een simpele Fiat 500.

Advertentie

Redenen voor hoge prijzen

Het is niet alleen een Europees fenomeen. In Noord-Amerika liggen de prijzen 50 procent hoger dan in 2019. De verklaring voor die situatie is dat verhuurders hun vloot moesten verkleinen aangezien ze die niet verhuurd kregen in de covidmaanden.  Ze hebben dus het aantal auto’s verminderd, maar kampen nu met een tekort.

Louer voiture en vacances

Uit voorzichtigheid hebben ze geen grote voorraden aangelegd, terwijl het gewoonweg onmogelijk is geworden om grote hoeveelheden auto’s te bestellen door de onderbrekingen in de toeleveringsketen. Door deze situatie van schaarste hebben verhuurders bovendien minder korting gekregen bij de aankoop van nieuwe auto’s, een meerprijs die rechtstreeks wordt doorgerekend aan de eindgebruiker. Last but not least moet je bij vakantiebestemmingen op eilanden ook rekening houden met de kosten van het zeevervoer, die gestegen zijn door de energiecrisis.

Logischerwijze leiden een abnormaal laag aanbod en hoge vraag tot een prijsexplosie, een situatie die nog verergerd wordt doordat reservaties laat binnenkwamen. Vakantiegangers begonnen namelijk pas in januari te reserveren, terwijl ze doorgaans hun vakantie en auto al twaalf maanden op voorhand boeken om te genieten van betere tarieven. Als je op vakantie gaat, is het dus hoog tijd om je auto te reserveren. Wacht er niet mee tot je van het vliegtuig stapt, want dan is de kans groot dat je te voet verder moet.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's