Actualiteit

Worden er te veel elektrische auto’s verkocht?

Geschreven door Maxime Hérion | 06/11/2020

Volgens een rapport van de Europese Vereniging van Automobielfabrikanten (ACEA) heeft de verkoop van elektrische voertuigen de ontwikkeling van het oplaadnetwerk ver overtroffen. Als er niet snel veranderingen gebeuren, mogen we grote problemen verwachten.

In de afgelopen drie jaar is de verkoop van elektrische voertuigen in Europa met 110% gestegen, “opgevoerd” als het ware door allerhande premies en belastingkortingen. Het probleem is dat het aantal oplaadpunten met maar 58% is toegenomen, tot ongeveer 200.000 in heel Europa. Deze werden voornamelijk geïnstalleerd in Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Frankrijk lijkt het doel van 100.000 laadpunten tegen eind 2021 moeilijk te bereiken, gezien de zware eisen die aan de infrastructuur worden gesteld.

ACEA-directeur Eric-Mark Huitema slaat alarm: volgens hem zou de markt verzadigd kunnen raken zonder een uitgebreid netwerk. Tenminste voor volledig elektrische voertuigen, omdat plug-in hybriden kunnen vertrouwen op hun verbrandingsmotor om te voorkomen dat ze zonder brandstof vallen. De ACEA betreurt ook dat veel terminals onder 22 kW liggen, waardoor snel laden onmogelijk is.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's