Advies

10 fouten om te vermijden bij de aankoop van een tweedehandswagen

Een tweedehandsauto is een gebruikelijke aankoop, maar het gaat vaak om een grote investering die toch een tijd moet meegaan. Daarom is het belangrijk om geen fouten te maken in je zoektocht naar het juiste model. Dit zijn tien fouten die je beter vermijdt.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 apr. 2023 | Leestijd: 8 min

Hoewel de markt voor tweedehandswagens de laatste maanden vertraagd is, blijven tweedehandswagens erg populair bij automobilisten. Er worden meer occasies dan nieuwe auto’s verkocht (640.000 occasies in 2022).

De aankoop van een tweedehandsauto vergt een aanzienlijk budget, waardoor kopers uiteraard geen zin hebben om zich te vergissen. Dan denken we in de eerste plaats aan fraude die nog altijd bestaat, maar wel minder vaak voorkomt.

Advertentie – lees hieronder verder

Toch zijn er nog veel andere parameters waarmee je best rekening houdt om het kaf van het koren te scheiden. Hier zijn tien valkuilen die je moet vermijden als je gaat shoppen voor een tweedehandswagen.

1. In je eentje zoeken

Het eerste wat je moet doen, is samen met een vriend of kennis op zoek gaan naar een tweedehandswagen. Niet wanneer je op het internet zoekertjes bekijkt, maar wel bij bezoeken aan garages of particuliere verkopers.

De persoon die je vergezelt, kijkt als een buitenstaander naar de aankoop en merkt misschien dingen op die je als koper zelf niet vaststelt.

VO4

2. Geen testrit doen

Kopen zonder te testen, is een beginnersfout. Wanneer je een nieuwe auto koopt, valt dat nog enigszins te begrijpen, want hij komt direct uit de fabriek. Maar bij een occasiewagen moet je zeker een test doen.

Dit is het moment om goed te letten op eventuele verdachte geluiden, maar ook om te controleren of de auto rechtuitrijdt (en niet naar een bepaalde kant trekt), of de remmen werken en of de versnellingsbak niet kraakt.

Een proefrit vertelt je vaak veel over de werkelijke staat van de auto die je op het oog hebt. Ook hier is het beter om je te laten vergezellen, omdat je met z’n tweeën meer opmerkt dan alleen, zeker wanneer je ondertussen een gesprek met de verkoper moet voeren.

Merk op dat het altijd beter is om deze proefrit te starten met een koude motor, omdat dit ook een goede indicator kan zijn voor mogelijke problemen.

3. Car-Pass niet controleren

Het is al vaker gezegd: te veel verkopers – zelfs professionals – ‘vergeten’ de koper de Car-Pass te geven, het document dat de hele geschiedenis van de auto in kwestie bijhoudt (onderhoud, herstellingen, bandenwissels enzovoort). Het is nochtans wettelijk verplicht en toont je ook de werkelijke kilometerstand.

Wordt de Car-Pass niet automatisch aangeboden? Wees dan voorzichtig en zelfs wantrouwig. Bovendien vermeldt de Car-Pass de technische kenmerken van de auto in kwestie, namelijk het chassisnummer (te controleren) en de Euro-uitstootnorm, die tegenwoordig cruciaal is voor toegang tot lage-emissiezones.

De Car-Pass mag niet ouder zijn dan twee maanden. Zonder dat document kan de verkoop geannuleerd worden en kun je als koper de volledige terugbetaling eisen.

4. Niet zoeken naar sporen van ongevallen

Zelfs al straalt de algemene toestand van de auto vertrouwen uit, controleer het koetswerk en zoek eventuele sporen van herstellingen. Het is zelfs raadzaam om onder de auto te gaan liggen om te zien of de onderkant ergens geraakt werd en alleen de zichtbare koetswerkdelen hersteld werden.

In dit opzicht zijn de naden tussen de koetswerkdelen goede indicatoren: ze moeten gelijkmatig zijn. Controleer dit bij de verkoper en luister goed naar zijn verhaal.

VO2

5. De auto niet laten nakijken

Denk je dat je de juiste auto ontdekt hebt? Controleer dan of de verkoper een keuringsbewijs heeft. Dit is verplicht en mag niet ouder zijn dan twee maanden. Je kunt ook zelf een inspectie doen of laten uitvoeren door een professional naar keuze.

De focus moet hierbij liggen op eventuele roestplekken, de ophanging, de staat van de uitlaat (kijk ook of ermee gesjoemeld is om de emissietests gemakkelijker te doorstaan), de remschijven, eventuele olie- of vloeistoflekken enzovoort.

VO5

6. ‘s Nachts of bij regen beslissen

De aankoop van een auto moet een weloverwogen beslissing zijn. Het is onmogelijk om de staat van de auto ‘s nachts of bij nat weer correct te beoordelen. Water kan veel dingen verbergen, dus moet je overdag en bij optimale weersomstandigheden te werk gaan. Vermijd ook ondergrondse parkeergarages.

7. Je echte noden niet kennen

Laat je niet misleiden door verkooppraatjes. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, moet je ook weten wat jouw behoeften zijn. Is de auto niet te groot, te duur, te krachtig of te zwak?

Jouw aankoopcriteria kennen, is essentieel om te vermijden dat je eindigt met een auto die totaal niet geschikt is. Win informatie in op het internet, er is veel advies beschikbaar.

VO3

8. Geen schriftelijk contract ondertekenen

Woorden vliegen, wat geschreven is blijft, zo luidt het gezegde. En het klopt helemaal. Sluit nooit een mondeling akkoord voor de aankoop van een tweedehandswagen, net als voor elke andere belangrijke aankoop trouwens.

Vaak belooft de verkoper kleine extra’s, zoals winterbanden, die gratis of voor een prijsje inbegrepen zijn. Is dit het geval, vermeld dit dan ook in het schriftelijke contract, zodat de verkoper niet meer op deze belofte kan terugkeren.

En als je dan toch bezig bent, vermeld ook de technische details van het verkregen voordeel.

9. Niet onderhandelen over de prijs

Over een prijs valt altijd te onderhandelen. Wees niet bang om een korting te vragen, dat hoort bij de deal, ook al lijkt de auto onberispelijk.

De verkoper kan altijd antwoorden dat hij weigert te onderhandelen, maar je hebt het dan tenminste geprobeerd.

10. Niet veilig betalen

Wees altijd voorzichtig op het moment van de financiële transactie. Vergeet niet dat cashbetalingen wettelijk beperkt zijn tot 3.000 euro. Wees in ieder geval op je hoede.

Ga je over tot een aankoop? Vergeet dan niet om een ontvangstbewijs en de ondertekende factuur te vragen. Verkoop je zelf? Als je content geld ontvangt, laat dan de biljetten controleren, bijvoorbeeld door een winkelier in de buurt om hulp te vragen. Ook hier is het belangrijk dat je goed begeleid wordt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon