Advies

8 tips om dure brandstof te besparen

Sinds de prijzen ongekende hoogten bereiken, is het aangewezen om extra zuinig met de brandstof van je auto om te springen. Wist je dat je zelf makkelijk 20 tot 30% kan besparen? Volg onze tips!

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 4 mrt. 2022 | Leestijd: 4 min

1. Vergelijk de prijzen

Sinds vorig weekend bedraagt de maximumprijs voor één liter Euro 95 (E10) 1,8690 euro aan de pomp, terwijl de prijs voor Euro 98 (E5) oploopt tot 1,9380 €/l en voor diesel tot 1,9050 €/l. Weet wel dat er nog steeds aanzienlijke verschillen blijven bestaan tussen de verschillende tankstations. Ook al gaat het soms maar over een winst van enkele centiemen per liter, op een tank van 50 liter maakt dat toch iets uit in deze barre tijden. UPDATE: op 5 maart overschrijdt diesel de 2 euro/liter-grens!

2. Zuinige rijstijl

Wist je dat je zelf makkelijk 20 tot 30% kan besparen op je brandstofverbruik? Volg onze tips!

Advertentie – lees hieronder verder

Met een vlotte, soepele rijstijl waarbij je anticipeert op de verkeersituaties, zodat je minder moet remmen en opnieuw accelereren, kan je je verbruik al gauw met 20 tot 30% beperken tegenover een sportieve rijder met een zware rechtervoet.

3. Geen auto voor korte verplaatsingen

Minder rijden is natuurlijk ook een eenvoudige, maar efficiënte maatregel om je brandstofbudget te beperken. Boodschappen in de buurt en andere korte verplaatsingen kan je misschien evengoed te voet of per fiets doen.

4. Beperkt grote stroomverbruikers

De airco of de achteruitverwarming verbruiken veel stroom, die opgewekt wordt door de motor en dus extra brandstof kost. Let daarom op onnodig gebruik hiervan en zet de ventilatie meteen een (of enkele) stand(en) lager als de ruiten ontwasemd zijn en de gewenste temperatuur in het interieur is bereikt.

5. Controleer de bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor een meer slijtage van de rubbers en een onveilig rijgedrag, maar ook voor een hoger verbruik. Laat dit een extra motivatie zijn om de bandenspanning regelmatig (maandelijks) te controleren.

6. Verwijder windvangers

Wist je dat je zelf makkelijk 20 tot 30% kan besparen op je brandstofverbruik? Volg onze tips!

Een bagagedrager, een dakkoffer, een fietsrek en andere accessoires die op de auto worden geplaatst zorgen voor meer luchtweerstand en dus een hoger brandstofverbruik, zeker op de autosnelweg. Verwijder deze items dus zodra je niet meer nodig hebt.

7. Vermijd onnodig ballast

Hoe meer gewicht je vervoert, hoe hoger het verbruik zal liggen, dat is logisch. Verwijder daarom onnodig ballast dat al eens in de auto blijft liggen, zoals gereedschap of spullen van de vorige reis in de koffer. Alle kleine inspanningen helpen immers om minder te verbruiken.

8. Meteen doorrijden

Een koude motor verbruikt beduidend meer. Probeer daarom meteen door te rijden na te start, in plaats van alles ter plaatse te laten opwarmen. De auto met de snuit in de rijrichting parkeren helpt daarbij ook, zodat je meteen kan doorrijden bij de volgende rit.

Weet trouwens dat het niet uitschakelen van de motor van een auto bij stilstand sinds 2019 wordt bestraft met een boete van 130 euro… om milieuredenen.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie