Autotests

TEST Fiat Ducato 2021: Grondig gewijzigd

Laat je niet misleiden door zijn vrijwel ongewijzigde look: de Fiat Ducato 2021 is op alle fronten ingrijpend veranderd, met een serieuze upgrade als resultaat.

Geschreven door Nicolas Morlet | 30/09/2021

Van buitenaf gezien lijkt de Fiat Ducato identiek aan het vorige model. Alleen het nieuwe FIAT-logo in grote letters verraadt het verschil bij de eerste aanblik. Maar als je héél goed kijkt, bemerk je ook de Multijet3-inscriptie op de flanken.

Fiat Ducato

Advertentie

Dit laatste duidt op een van de grote veranderingen van dit modeljaar: de introductie van een nieuwe motor. Hij voldoet aan de Euro 6D Final-normen en is verkrijgbaar in vier vermogensniveaus van 120, 140, 160 of 180 pk.

De krachtbron is zuiniger (-7% volgens de constructeur), minder luidruchtig in het interieur, en biedt een echt rijplezier dankzij het zeer hoge koppel (tot 450 Nm). Een eigenschap die nog verder wordt versterkt met de 9-trapsautomaat, die wordt aangeboden op de drie hoogste vermogensniveaus. Het resultaat is een mooie soepelheid in combinatie met voldoende responsiviteit voor het werk waarvoor een Ducato is bedoeld.

Minder bestelwagen, meer mobilhome

Fiat Ducato Interieur

De andere belangrijke verandering situeert zich binnenin, waar het nieuw ontworpen dashboard nu een geconnecteerd UConnect multimediasysteem omvat, dat wordt bediend via een touchscreen met een diagonaal tot 10,1″. Hieraan is ook een klassieke tellerpartij toegevoegd die eveneens werd hertekend om een groter en leesbaarder scherm voor de boordcomputer te integreren.

Als optie is het ook mogelijk om te kiezen voor een 100% digitaal instrumentarium met een instelbaar display. Deze technologische innovaties weerspiegelen de logische upgrade in de markt van de Fiat Ducato, waarvan meer dan de helft wordt verkocht om tot mobilhome te worden getransformeerd.

Ducato

En zoals de fabrikant er tijdens de persconferentie aan herinnerde: kopers van een mobilhome schaffen zich geen bedrijfsvoertuig maar een recreatief voertuig aan. Ze zullen daarom blij zijn te horen dat ook de veiligheidsuitrusting sterk werd uitgebreid met onder andere full-LED koplampen, een adaptieve cruise control met Stop&Go-functie, zijwindstabilisatie en aanhangerstabilisatie of een Active Park Assist die parkeermanoeuvres automatiseert.

Conclusie

Hij lijkt amper veranderd, maar toch is de Fiat Ducato weer helemaal up-to-date.

Fiat Ducato

De Fiat Ducato Van Multijet3 160 : technische fiche

Motor : 4 cil. turbodiesel, 2.184cc ; 160pk bij 3.500 t/min ; 400Nm bij 1.500-25000 t/min

Aandrijving: naar de voorwielen

Versnellingsbak: 9-trapsautomaat

L/B/H (mm) : 4.963/2.254/1811

Leeggewicht (kg) : n.b.

Nuttig laadvermogen (kg) : 1.060-2.200

Nuttig laadvolume (m³) : 8-17

Sleepvermogen (kg) : 3000

Tank (l) : 90

Gem. verbruik (l/100 km) : n.b.

CO2 (g/km) : n.b.

Prijs (€ excl. BTW) : n.b.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook