Autosport

V10 van oude Formule 1-wagen starten is geen pretje

Een video op YouTube laat zien hoeveel werk ermee gepaard gaat om de Ford V10-motor in een oude Minardi F1-wagen te starten.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 9 mrt. 2023 | Leestijd: 4 min

Heb je er ooit van gedroomd om een oude F1-wagen te besturen en de sensaties te ervaren die je anders zondag op televisie ziet? Als je veel geld hebt – en dan spreken we over minstens 300.000 euro voor een auto van de meest bescheiden teams van vroeger – kun je een functionele eenzitter kopen en je een echte F1-piloot voelen. Het enige probleem is dat een Formule 1-wagen niet start met een sleutel zoals je alledaagse auto. Een video van YouTuber Matt Amys toont hoeveel werk er schuilt in het starten van zo’n bolide.

Moteur V10 Ford

Advertentie – lees hieronder verder

Zorgvuldige voorbereiding

Amys toont hoe ingenieurs van het Britse bedrijf Tour de France een Minardi uit 1998, aangedreven door een Ford V10, klaarmaken. Om dit ongelooflijke blok te horen zingen, heb je de hulp nodig van een heel team specialisten die rekening houden met vele parameters, zoals de buitentemperatuur.

Met een apparaat dat zo uit het laboratorium van een gekke wetenschapper lijkt te komen, moet de koelvloeistof verwarmd worden tot een temperatuur van 50 graden, anders slijten de interne onderdelen te snel. Daarna moet de oliedruk handmatig verhoogd worden met een hendel, moeten de hydraulische circuits ontlucht worden met een elektrische pomp en moet de eenzitter aangesloten worden op een laptop.

Die moet draaien op Windows 95 (het is nu eenmaal een auto uit de jaren negentig), want een moderne en veel krachtigere computer zou alle parameters van de V10 verstoren.

Volant monoplace Minardi

Duur in gebruik

Om de batterij van de Minardi niet leeg te laten lopen, moet ze worden aangesloten op een andere, externe batterij. Wanneer al deze handelingen in orde zijn, moet de auto gestart worden met een starter die niet in de auto aanwezig is. Als je moet betalen voor alle apparatuur die nodig is om een Formule 1-auto te laten rijden, de diensten van de ingenieurs die ze bedienen en de huur van het circuit om je lawaaierige speeltje te gebruiken, moet je veel geld uitgeven en kost elke kilometer in de stoel van je F1 een fortuin.

Vergeet ook niet dat de V10 zeer regelmatig onderhoud nodig heeft, wat al snel even duur is als een mooie nieuwe auto. Het rijplezier van een oude F1-glorie komt dus met een prijs…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon